Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD prijete Iranu, dok EU, Rusija i Kina nude rješenje


Iranski predsjednik Hasan Rohani tokom obraćanja Generalnoj skupštini UN, 25. septembra

Nastavljaju se tenzije na relaciji SAD-Iran. Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost John Bolton samo par sati nakon govora Donalda Trumpa u Ujedinjenim nacijama upozorio je Iran da će “pakleno platiti” ako pređu liniju, prema Sjedinjenim Državama ili njihovim saveznicima.

Sa druge strane EU, Kina i Rusija pripremile su plan kako da zaobiđu američke sankcije uvedene Iranu, u nadi da će sačuvati nuklearni sporazum potpisan 2015. iz kojeg je Trump izašao u maju.

John Bolton, savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće i poznati “jastreb” prema iranskom pitanju, na okupljanju pod imenom "Ujednjeni protiv nuklearnog Irana", skupu na marginama Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija, je poručio:

“Ako nas pređete, naše saveznike i naše partnere, ako povrijedite naše građane, ako nastavite da lažete, varate i obmanjujete - da, zaista ćete platiti paklenu cijenu“.

Na ovom antiiranskom skupu, Bolton, koji se prije stupanja na dužnost u administraciji Bijele kuće dugo zalagao za direktnu vojnu akciju protiv Irana još je rekao:

"Neka moja poruka danas bude jasna: Mi vas posmatramo i mi ćemo krenuti za vama. Smrtonosni režim i njegove pristalice će se suočiti sa značajnim posljedicama, ako ne promijene svoje ponašanje".

Pompeo i Bolton poslali jasne poruke
Pompeo i Bolton poslali jasne poruke

Na istom je skupu govorio i američki državni sekretar Mike Pompeo:

“Rezultati režima Irana u posljednjih 40 godina, pokazuju da su oni među nagorim kršteljima Povelje UN i rezolucija Savjeta bezbjednosti UN, možda zaista najgori kršitelj. To je zaista jedan nezakoniti režim”.

I Pomeo je potom zaprijetio:

"SAD će smatrati odgovorim režim u Teheranu, za bilo koji napad koji bi za rezultat imao povrede našeg personala ili štetu na našim objektima na Bliskom istoku. Amerika će odgovoriti brzo i odlučno u odbrani američkih života, i mi ćemo odogovoriti na izvor napada na američke interese.“

Ove poruke uslijedile su samo par sati nakon govora Donalda Trumpa u UN gdje je američki predsjednik takođe kritikovao iranski režim kao koruptivan, kao i predsjednika Hasana Rohanija za kojeg je pak neposredno prije govora pred Generalnom Skupštinom na Twitteru napisao da je „apsolutno divan čovjek“.

Iranski predsjednik je potom odgovorio na kritike Trumpove administracije, i poručio da bi dijalog mogao početi tako što će SAD okončati ovakve prijetnje i ukinuti ono što Rohani zove „nepravedne sankcije" dodajući da se niti jedna nacija ne može dovesti za pregovarački stol silom.

"Način na koji SAD razumiju međunarodne odnose je autoritaran. Njihovo razumijevanje moći, nije na legalnosti i legitimitetu vlasti, već se reflektuje nasiljem i nametanjem“, rekao je Rohani sa govornice u UN.

Iran optužuje Trumpa da vodi „psihološki rat“ protiv Teherana i negira optužbe za terorizam i podsticanje terorističkih grupa širom Bliskog istoka od Sirije, Jemena do Iraka.

U avgustu su SAD, koje su u maju izašle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom pojačale sankcije Teheranu, čija su meta njihova trgovina u dolarima, zlatu i drugim dragocjenim metalima, kao i automobilski sektor.

EU, Rusija i Kina predstavili plan "vozilo za specijalne namjene"

Vrijednost iranske valute, riala značajno je potom opala nakon nove serije sankcija koje su nametnule SAD. Nova serija je predviđena za novembar i meta tih sankcija biće iranski naftni i transportni sektor, kao i njihova centralna banka.

No ostalih pet svjetskih sila koje su sa Iranom potpisali sporazum 2015., Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina zajedno sa EU pokušavaju da zadrže Teheran u nuklearnom sporazumu, koji je podrazumijavao obustavljanje obogaćivanja uranijuma u njihovim nuklearnim postrojenjima u zamjenu za popuštanje oštrih sankcija međunarodne zajednice.

Stoga su EU, Kina i Rusija pripremili plan kako da zaobiđu unilateralne američke sankcije, čiji je cilj snažan udar na iransku ekonomiju. Uspostavli su poseban platni sistem da bi naftnim kompanijama omogućili poslovanje bez oslanjanja na američko tržište i dolar kao platnu valutu.

Evropske diplomate se nadaju da će, kako navodi The Guardian, predložene mjere poznate pod imenim „vozilo za specijalne namjene“ (special purpose vehicle) skraćno SPV, pomoći da ubijede sve nevoljniji Iran da ostane u sporazumu u nadi da će tako spasiti svoju ekonomiju.

Govoreći na marginama Generalne Skupštine UN, šefica EU diplomatije Federica Mogherini je rekla da je SPV osmišljen da posreduje u plaćanjima u vezi iranskog izvoza, uključujući i naftu, sve dok se firme bave zakonitim poslovima u skladu sa EU zakonodavstvom.

Cilj je da takozvano „vozilo za specijalne namjene" bude dostupno ne samo za evropske firme već i za druge.

Mike Pompeo je osudio ovaj plan kao "jedne od najkontraproduktivnijih mjera koje je moguće zamisliti".

Iran optužuje Trumpa da vodi „psihološki rat“ protiv Teherana
Iran optužuje Trumpa da vodi „psihološki rat“ protiv Teherana

Trump je pak sa govornice Ujedinjenih nacija branio odluku o izlasku iz postojećeg sporazuma.

"Iranski lideri siju haos, smrt i destrukciju. Oni ne poštuju granice svojih susjeda ili suverena prava nacija. Umjesto toga iranski lideri plijene državne resurse da bi se sami bogatili i širili zločine po Bliskom istoku i mnogo dalje," rekao je Trump koji vjeruje da će obnovljeni pritisak sankcijama natjerati Iran da pristane na novi sporazum.

Trumpov pokušaj ličnog odnosa sa Rohanijem - pogrešna adresa

U tom kontekstu, analitičari tumače i Trumpovu poruku na Twitteru uoči govora u UN i obnovljenog ataka na Teheran.

Naime neposredno prije obraćanja Generalnoj Skupštini, Trump je tweetovao sljedeće:

"I pored zahtjeva, ja nemam planova da se susretnem sa iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem. Možda jednog dana u budućnosti. Ja sam siguran da je on jedan apsolutno divan čovjek" napisao je Trump na Twitteru.

Odmah je uslijedio demanti Irana da su uopšte tražili susret sa američkim predsjednikom.

Stručnjaci kažu da je Trump pokušao da primijeni istu metodu kao sa Kim Džong Unom, liderom Sjeverne Koreje, jedinim svjetskim zvaničnikom za kojeg je američki predsjednik imao lijepe riječi sa UN govornice u utorak.

Trump je i u slučaju Rohanija pokušao sa ličnim pristupom, kao što to s vremena na vrijeme radi sa Kimom.

"Mislim da je ovo bio prvi takav primjer sa Irancima", rekao je The Guardianu Jarrett Blanc, bivši visoki zvaničnik u State Departmentu, zadužen za iransku politiku, sada viši istraživač u Carnegie zadužbini za međunarodni mir.

Randa Slim direktor za konfliktne rezolucije sa Bliskoistočnog instituta kaže:

"Za Trumpa, pregovori su u potpunosti u vezi sa ličnim odnosima i ličnim dogovorima. On takođe vjeruje da okomita snaga njegove ličnosti može ubijediti svakoga da pregovara sa njim. Ideološka razmatranja ne utiču na njegove pregovaračke kalkulacije", kaže Slim i potom konstatuje ključnu omašku u toj računici:

"Kao što je pokušao sa liderom Sjeverne Koreje, on sad pokušava da uspostavi lični odnos i sa predsjednikom Rohanijem. Ono što Trump ne shvata kada je riječ o Iranu je da Rohani nije taj koji donosi odluku o tome hoće li Teheran pregovarati sa SAD, već vrhovni lider ajatolah Ali Hamnei".

Američki predsjednik će u srijedu, kako se očekuje, iznijeti nove kritike na račun Irana kada kasnije popodne bude predsjedavao sjednicom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o neproliferaciji oružja za masovno uništavanje. To će biti tek treći put da neki američki predsjednik predsjedava sjednicom Savjeta bezbjednosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG