Dostupni linkovi

Referendum u Makedoniji ispod cenzusa, podrška promeni imena

U Makedoniji se na referendumu na građani izjašnjavali o pitanju "Da li ste za članstvo u EU i NATO, sa prihvatanjem sporazuma između Republike Makedonije i Republike Grčke?".

  • Glasalo 36,79 odsto upisanih birača, na referendumsko pitanje "za" odgovorilo 91,37 odsto građana, zabeležene manje nepravilnosti i incidenti na glasačkim mestima;
  • Da bi referendum uspeo bilo je potrebno da na glasanje izađe polovina upisanih birača plus jedan i da više od polovine glasa „za“;
  • Referendumsko pitanje glasilo je: "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem 'Dogovora između Republike Makedonije i Republike Grčke'?"
  • Premijer Zoran Zaev ocenio da su građani glasali za budućnost Makedonije i rekao da će se, ukoliko ne bude većine u Sobranju za Dogovor, ići na prevremene izbore.
  • Za VMRO DPMNE referendum je debakl. Predsednik Đorđe Ivanov bojkotovao referendum tvrdeći da dogovor sa Grčkom ugrožava makedonsku državnost;
  • Iz Brisela ocene da su građani glasali za budućnost Makedonije i pozivi da se poštuje odluka građana;
22:11 30.9.2018.

Za vlast referendum uspeo, za opoziciju debakl

Prema podacima Državne izborne komisije nakon obrađenih 84,95 odsto biračkih mesta 91,27 odsto glasača je glasalo "za", dok je "protiv" bilo 5,80 odsto glasača.

Premijer Zoran Zaev rekao je da je velika većina građana koja je glasala izabala evropski put za Makedoniju.

Opoziciona VMRO DPMNE smatra da je referendum neuspešan.

22:01 30.9.2018.

Proslava protivnika Dogovora sa Grčkom

Nekoliko stotina ljudi, na poziv pokreta Bojkotujem, je pred zgradom Sobranja proslavilo to što nije pređen cenzus da bi referendum o Dogovoru Makedonije i Grčke o ime nu makedonske države uspeo. Video: Makedonski servis RSE

Proslava protivnika Dogovora sa Grčkom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

21:37 30.9.2018.

Atina: Poštujemo izbor građana susedne države

Dogovor u Prespi potpisali su makedonski i grčki šef diplomatije Nikola Dimitrov i Nikos Kodžijas
Dogovor u Prespi potpisali su makedonski i grčki šef diplomatije Nikola Dimitrov i Nikos Kodžijas

Veliki dio društva je podržao dogovor, drugi dio se gleda sa skepsom, ali Grčka poštuje izbor građana susedne zemlje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke nakon referenduma u Makdedoniji, čije rezultate smatraju kontradiktorim.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, objavljenom ek nešto više od pola sata nakon glasanja u Makedonijim, navedeno je da "Grčka izbliza, ali sa distance pratiti događanja", kao da "ostaje predana Dogovoru iz Prespe", prenosi Rojters.

21:26 30.9.2018.

Džaferi: Postavljeni temelji budućnosti Makedonije

Talat Džaferi
Talat Džaferi

Presedavajući Sobranja Talat Džaferi izjavio je nakon referenduma da su građani "danas postavili temelje budućnosti Makedonije.

"Građani su danas postavili temelje budućnosti Makedonije", poručio je Džaferi.

Na novinarsko pitanje da li su mogući prevremeni izbori, kako je nagovestio premijer Zoran Zaev, ukoliko u parlamentu ne bude većine za ustavne pormene, predsednik Sobranja je rekao da će parlament učiniti napore da obezbedi konsenzus po ovom pitanju.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG