Dostupni linkovi

Referendum u Makedoniji ispod cenzusa, podrška promeni imena

U Makedoniji se na referendumu na građani izjašnjavali o pitanju "Da li ste za članstvo u EU i NATO, sa prihvatanjem sporazuma između Republike Makedonije i Republike Grčke?".

  • Glasalo 36,79 odsto upisanih birača, na referendumsko pitanje "za" odgovorilo 91,37 odsto građana, zabeležene manje nepravilnosti i incidenti na glasačkim mestima;
  • Da bi referendum uspeo bilo je potrebno da na glasanje izađe polovina upisanih birača plus jedan i da više od polovine glasa „za“;
  • Referendumsko pitanje glasilo je: "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem 'Dogovora između Republike Makedonije i Republike Grčke'?"
  • Premijer Zoran Zaev ocenio da su građani glasali za budućnost Makedonije i rekao da će se, ukoliko ne bude većine u Sobranju za Dogovor, ići na prevremene izbore.
  • Za VMRO DPMNE referendum je debakl. Predsednik Đorđe Ivanov bojkotovao referendum tvrdeći da dogovor sa Grčkom ugrožava makedonsku državnost;
  • Iz Brisela ocene da su građani glasali za budućnost Makedonije i pozivi da se poštuje odluka građana;
21:16 30.9.2018.

"Za" 90 odsto

Prema podacima Državne izborne komisije, nakon obrađenih 50 odsto glasačkih mesta, na referendumsko pitanje "za" je odgovorilo 90,81 odsto glasača a protiv 6,18.

21:12 30.9.2018.

Han: Referendum pokazao široku podršku Dogovoru sa Grčkom

Komesar za proširenje EU Johanes Han u Briselu je izjavio da je glasanje "za" na referendumu u Makedoniji značajno i da se sa tim daje podrška Dogovoru sa Grčkom iz Prespe.

"Čestitam onima koji su glasali danas na konsultativnom referendumu i iskoristili svoje demokratsko pravo. Sa značajnim 'da' to je široka podrška Dogovoru iz Prespe i evroatlantskom jedinstvu zemlje", napisao je Han na Tviteru.

Sada očekujem od svih političkih lidera da poštuju ovu odluku i da je sprovedu sa velikom odgovornosti i širom partijskih linija, i u interesu države", napisao je Han.

Hanova poruka je zasad jedina reakcija iz EU oko referenduma u Makeodniji.

Zvaničnici EU čekaju konačan izveštaj Državne izborne komisije o rezultatu referenduma da bi se oglasili saopštenjem.

21:04 30.9.2018.

Evidentirano 20 slučajeva kršenja biračkog prava

Do 19 sati evidentirano je 20 slučajeva kršenja biračkog prava ili narušavanja javnog reda i mira za vreme glasanja na današnjem referendumu, saopštio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Toni Angelovski.

Među evidentrianim slučajevima je napad na policijskog službenika, fotografisanje glasača, fotografisanje glasačkih listića, sprečavanja građana da glasaju i drugo.

U policijsku stanicu je privedeno ili pozvano 12 osoba.

Glasanje je inače proteklo mirno, bez velikog narušavanja javnog reda i mira.

20:49 30.9.2018.

Ahmeti: Sobranje da donese odluku o Dogovoru sa Grčkom

Ali Ahmeti
Ali Ahmeti

Lider Demokratske unije Albanaca (DUI) Ali Ahmeti izjavio je nakon referenduma kako je to bio važan dan za sve građane, institucije, za demokratiju.

"Večeras želimo da kažemo da Sobranje treba da donese tu važnu odluku o Dogovoru sa Grčkom. Mi ćemo da glasamo za. Na izborima 2016. godine smo rekli da smo za NATO i svi želimo da uđemo u NATO i EU. Zbog toga što smo dobili taj mandat da bi ušli u NATO, druge alternative nemamo" rekao je Ameti, podsetivši da je referendum konsultativan.

Na pitanje šta ako se ne provedu ustavne izmene, da li je DUI za prevremene parlamentarne izbore, Ahmeti je rekao da Makedonija ima mnogo važnijeg posa od prevremenih parlamentarnih izbora.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG