Dostupni linkovi

Mej: Brisel da ponudi alternativni predlog


Britanski premijer Tereza Mej poručila je Evropskoj uniji da mora da izađe sa alternativom na njene predloge o "Bregzitu", upozorivši da nikada neće pristati na razbijanje Ujedinjenog Kraljevstva.

"Ja neću menjati rezultate referenduma, niti ću razbijati svoju zemlju. Potrebno nam je ozbiljno angažovanje u cilju rešavanja dva glavna problema u pregovorima i mi smo spremni", rekla je Mejova.

Govoreći dan nakon što su lideri EU odbacili ključne delove njenih predloga za "Bregzit", Mejova je rekla da su pregovori zapali u ćorsokak.

Ona je, takođe, rekla da bi najbolji ishod pregovora bilo napuštanje Unije uz sporazum Londona i Brisela, ali da je i izlazak bez sporazuma bolji od lošeg dogovora.

Mejova je u tom smislu istakla da se Velika Britanija priprema i za opciju izlaska iz EU bez dogovora.

Britanska funta koja je danas u padu, dodatno je pala posle obraćanja Mej.

Lider najjače opozicione, laburističke partije Džejms Korbin je kazao da političke igre sa obe strane – EU i britanske vlade – treba da se okončaju.

Premijerka Škotske Nikola Stardžn (Nicola Sturgeon) opisala je izjavu Tereze Mej kao “užasnu”.

“Ako je njena strategija da zaoštri oko propalog plana Čekers, i optuži EU zbog izostanka dogoora, naneće veliku štetu svima onima kojima bi trebalo da služi”, kaže Stardžn.

“Jedini način da se realizuje Bregzit jeste da Britanija ostane deo jedinstvenog tržišta i carinske unije. Ako premijerka nije spremna da to učini, onda Bregzit ne bi trebalo ni da se desi. ‘Izostanak sporazuma’ ili ‘odsustvo detalja’ o Bregzitu jednostavno nije prihvatljivo – pogotovo za Škotsku, koja nije ni glasala za njega”, istakla je Stardžn.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk juče je na samitu u Salcburgu otvoreno rekao da delovi plana Tereze Mej za Bregzit prosto "neće funkcionisati".

"Treba da čujemo iz EU šta su prava pitanja i šta su njihove alternative tako da možmo razgovarati o njima. Dok toga ne bude, ne možemo ostvariti napredak", rekla je Mej.

Britanska premijerka je rekla da je uzvek poštovala EU i da "EU mora poštovati Veliku Britaniju".

Ona je navela da dosadašnja dva predloga iz EU nisu prihvatljiva. Mej je rekla da EU nudi da Velika Britanija ostane u Evropskoj ekonomskoj zajednici poštujući sva pravila EU, što prema njenim rečima, znači "nekontrolisanu migraciju iz EU" i nemogućnost postizanja trgovinskih sporazuma s drugim zemljama, kao i "ruganje" rezultatu referenduma o Bregzitu.

Druga opcija je sporazum o slobodnoj trgovini Velike Britanije i EU čime bi Severna Irska zbog svoje granice s Irskom ostala u carinskoj uniji i odvojena od ostatka Velike Britanije, što je neprihvatljivo za London.

XS
SM
MD
LG