Dostupni linkovi

Makron: Neprihvatljiv predlog Tereze Mej o Bregzitu


Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je plan Bregzita koji je predložila britanska premijerka Tereza Mej neprihvatljiv u njegovoj sadašnjoj formi i da očekuje nove predloge iz Britanije u oktobru kako bi razrešili otvorena pitanja.

"Bio je ovo dobar i hrabar korak premijerke", rekao je Macron novinarima. "Ali svi smo se složili danas da predlozi u njihovom trenutnom stanju nisu prihvatljivi, pogotovo ne u pogledu ekonomije", rekao je on, prenosi Rojters.

Francuski predsednik, koji je zauzeo snažan stav za očuvanje jedinstvenog fronta Evropske unije u razgovorima o izlasku Britanije iz bloka, rekao je da je Bregzit pokazao drugim zemljama da napuštanje EU donosi negativne posledice.

"Oni koji kažu ‘možemo lako živeti bez Evrope, sve će biti u redu i to će doneti puno novca kući’ - lažu", rekao je Makron.

Lideri EU upozorili su drugog dana susreta u Salcburgu da vreme za dogovor o Bregzitu ističe, javlja Bi-Bi-Si (BBC).

Još nema sporazuma o ključnim pitanjima, uključujući i kako da se izbegnu dodatne kontrole na granici Republike Irske i Severne Irske, koja se nalazi u Velikoj Britaniji.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je u Salcburgu da ključni delovi britanskog predloga za izlazak iz Evropske unije "neće funkcionisati".

"Okvir ekonomske saradnje, kako je predložen, neće funkcionisati, samo će ugroziti unutrašnje slobode Unije", reko je Tusk nakon neformalnog samita EU u Salcburgu.

Kako je preneo BBC, Tusk je na konferenciji za novinare rekao da je bilo "nekih pozitivnih elemenata" u britanskom predlogu o budućim odnosima sa EU.

Tusk je još rekao da će "trenutak istine" za postizanje dogovora biti oktobar i da će "ako bude uslova" novi samit EU biti održan u novembru kako bi dogovor formalizovali.

Britanska premijerska Tereza Mej je izjavila u sredu da njeni “ozbiljni” predlozi za buduću saradnju osiguravaju “bliske zajedničke odnose”.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je opisao njenu 10-minutnu prezentaciju kao “interesantnu”. “Bilo je ljubazno, neagresivno, ona je radila svoj posao”, kazao je Junker.

Pristalice drugog referenduma o Bregzitu dobile su danas neočekivanu podršku dvojice evropskih lidera koji su pozvali da se omogući novo izjašnjavanje Britanaca u nadi da će se stanje vratiti na staro.

Premijer Malte Džozef Maskat je za Bi-Bi-Si (BBC) rekao da postoji "gotovo jednoglasna" podrška lidera zemalja EU za takav referendum, dve godine pošto je 52 odsto Britanaca glasalo za izalazak iz Evropske unije.

"Postoji jednoglasno, ili skoro jednoglasno, gledište za stolom da bismo voleli da se desi maltene nemoguće, da Velika Britanija održi još jedan referendum.

Većina nas bi pozdravila mogućnost da britanski narod stavi stvari u kontekst, pogleda šta je ispregovarano, pogleda opcije i donese konačnu odluku", rekao je Maskat.

Sličnog mišljenja je i češki premijer Andrej Babiš. "Nadamo se da ćemo na kraju postići sporazum, ali sam veoma nezadovoljan jer Velika Britanija odlazi.

Možda bi bilo bolje održati drugi referendum i možda ljudi promene stav. To bi brzo rešilo problem", naveo je češki premijer za BBC. Velika Britanija bi trebalo da 29. marta 2019. napusti EU.

Šest meseci do tada, pregovori o razlazu su u ćorsokaku i dve strane su tokom jučerašnjeg samita u Salcburgu jedna drugoj prebacivale odgovornost za izbegavanje opcije koju niko ne želi - Bregzita bez sporazuma.

Neki evropski lideri, poput irskog premijera Lea Varadkara i luksemburškog premijera Gzavijea Betela, su ranije govorili o ideji drugog referenduma.

"EU nema stav o tome", rekao je jedan izvor iz Unije. Britanska premijerka Tereza Mej je pak isključila svaku mogućnost da se održi novi referendum. "Znam da mnogi od vas ne žele Bregzit.

Ali važno je da bude jasno: neće biti drugog referenduma u Velikoj Britaniji. Narod je presudio i ja kao premijerka to sprovodim.

Velika Britanija će otići 29. marta sledeće godine", rekla je ona juče. Drugi referendum traži deo britanskog civilnog društva i neki opozicioni političari.

XS
SM
MD
LG