Dostupni linkovi

London oštro odgovora EU zbog odbacivanja plana za Bregzit


Britanska vlada optužila je danas Evropsku uniju da je povukla ručnu kočnicu na pregovore o Bregzitu pošto je EU navela da je plan premijerke Tereze Mej neizvodiv.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je juče na samitu u Salzburgu otvoreno rekao da delovi plana Tereze Mej prosto "neće funkcionisati", dok je francuski predsednik Emanuel Makron britanske političare koji se zalažu za Bregzit nazvao "lažiovima" zbog tvrdnji o troškovima izlaska iz Unije.

Mej je insistirala da je njen plan jedina opcija i da je Velika Britanija spremna da izađe iz EU bez dogovora ako njen predlog bude odbačen. Neuspeh na sastanku u Austriji je podstakao britanske medije da pišu da je Mej "ponižena", a usledio je i snažan odgovor vlade u Londonu.

Ministar za Bregzit Dominik Rab je optužio EU da je odbacila britanski predlog bez nuđena "kredibilne alternative" i da je EU "cimnula ručnu kočnicu" u pregovorima.

"Da bi pregovori napredovali, moraće da sklone ruke s ručne kočnice", rekao je on. Dauning strit je saopštio da će Mej kasnije danas dati izjavu o pregovorima o Bregzitu.

Samit je potopio britanske nade za proboj u zastalim pregovorima o razlazu, šest meseci pred planirani izlazak Velike Britanije iz EU 29. marta. Ocena u britanskim medijima je bila brutalna.

Proevropski Gardijan (The Guardian) je naveo da je Mej "ponižena". Konzervatvni Tajms (The Times) piše "Poniženje Mej dok EU odbacuje plan za Bregzit".

Tabloid San (The Sun) koji podržava Bregzit je lidere Unije nazva "prljavim pacovima" i optužio "evromafijaše" Tuska i Makrona da su "zaskočili" Mej. Uprkos zaoštrenoj retorici, pozicija EU nije nova.

Čekers plan Tereze Mej, koji je dobio ime po letnjikovcu premijerke u kojoj je napravljen, ima za cilj da Velika Britanija ostane na jedinstvenom tržištu EU za robu, ali ne i usluge, kako bi se zadržala slobodna trgovina i otvorena granica između Irske i Severne Irske.

Zvaničnici EU od početka su ravnodušni prema toj ideji, navodeči da London ne može da bira elemente pripadnosti tržištu bez prihvatanja svih troškova i odgovornosti. Ipak, britanski političari i diplomate su se iznenadili Tuskovim otvorenim odbacivanjem Čekers plana.

Tusk je objavio sliku na Instagramu kako stoji s Mej pored stola s desertima, uz natpis: "Parče torte, možda? Žao mi je, nema trešanja", što je aluzija na navode Brisela da London ne možđe da bira šta hoće (cherry-picking na engleskom).

XS
SM
MD
LG