Dostupni linkovi

Peking ogorčen novim američkim sankcijama


Borbeni avion Suhoj Su-35
Borbeni avion Suhoj Su-35

Kina je u petak izrazila "veliku ogorčenost" nakon što su joj Sjedinjene Države uvele nove sankcije zbog kupovine ruskog oružja.

Vašington je u četvrtak objavio prve sankcije nekom stranom entitetu zbog kupovine ruskog oružja, jedinici kineske vojske koja je nabavila ruske lovačke avione i rakete zemlja-vazduh.

"Potez SAD-a ozbiljno krši fundamentalne principe međunarodnih odnosa i ozbiljno mrači odnose dve zemlje i njihovih vojski. Upućujemo snažan poziv SAD-u da odmah ispravi grešku i povuče te takozvane sankcije. U suprotnom će SAD snositi posledice", rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Geng Šuang.

Istovremeno, Moskva je optužila Vašington da se "igra s vatrom" u dotičnom slučaju i da prijeti "svetskoj bezbjednosti".

Govoreći o kupovini oružja od Rusije, Geng je rekao da je ta zemlja "partner u strateškoj saradnji".

Prema njegovim riječima, ta saradnja za cilj ima odbranu "legitimnih interesa dvije zemlje kao i regionalnog mira i stabilnosti", a ne "nijednu treću stranu".

Vašington je uveo finansijske sankcije ključnom dijelu kineskog Ministarstva odbrane, Odseku za razvoj opreme, i njegovom direktoru Liju Šangfuu zbog kupovine borbenih aviona Suhoj Su-35 krajem prošle godine i nabavke opreme za ruski protivvazdušni sistem S-400 početkom ove.

SAD i Kina su trenutno i u trgovinskom ratu u kome su uvedene obostrane carine na uvoznu robu.

Pročitajte: Zaoštrava se trgovinski rat Kine i SAD

XS
SM
MD
LG