Dostupni linkovi

Zabranjeni radovi na Arap džamiji u Novom Pazaru


Republički zavod za zaštitu spomenika kulture zabranio je Islamskoj zajednici (IZ) u Srbiji izvođenje radova na "rušenju ostatka zidova i minareta Arap džamije" u Novom Pazaru jer se, kako je navedeno, izvode bez utvrđenih uslova za preduzimanje mera tehničke zaštite.

Zavod je obavezao IZ u Srbiji da pokrene postupak objedinjene procedure kod nadležnog organa za izdavanje akta kojim se dobija dozvola za izvođenje radova, uz utvrđivanje mera tehničke zaštite.

Zavod je uvidom u službenu evidenciju utvrdio da su 2013. godine odredili uslove za sanaciju krova i međuspratne konstrukcije (mahvilja) džamije, kao i da su u maju ove godine zabranili IZ u Srbiji radove na krovnoj konstrukciji, jer su ih izvodili bez utvrđenih uslova i mera tehničke zaštite.

Ta institucija podseća da je Arap džamija jedna od najstarijih u Novom Pazaru i da je deo kulturno-istorijske celine "Novopazarska tvrdjava sa starom čaršijom" koja je proglašena kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.

Komisija za kulturno-istorijske spomenike Novog Pazara ranije je optužila IZ u Srbiji da je rušenjem Hasan Čelebijine džamije, koja se prvi put u dokumentima pominje 1528. godine "uništila autentični objekat od neprocenjive vrednosti i simbol identiteta njegovih građana".

Pomoćnik gradonačelnika Emir Aščerić kaže da je grad još u maju, kada su radovi i počeli, zatražio od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika uslove o merama tehničke zaštite koji su kasnije investitoru i prosleđeni.

„Džamija je vrlo bahato uz pomoć teške mehanizacije srušena, bez ikakvog osećaja za tradiciju i njenu simboliku“, kaže Aščerić.

Iz Mešihata IZ u Srbiji su osudili „kampanju koja se vodi protiv njih“ za koju tvrde da je dostigla kulminaciju od raspisivanja izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće.

Glavni imam medžlisa Novi Pazar Asmir Crnovršanin rekao je za RSE da su uklonjeni samo krhki, tanki i dotrajali zidovi od trske, blata i dasaka koji su građeni nakon odlaska Osmanlija te da je ostao prednji i desni zid rađen od kamena.

„Džamija nije srušena niti će biti srušena“, kaže Crnovršanin.

On tvrdi da IZ u Srbiji ima sve neophodne dozvole za ove radove i da bez njih ne bi ni počela rekonstrukciju džamije.

Ova džamija se nalazi na samom ulazu u Staru čaršiju, a zbog straha od urušavanja i za bezbednost vernika nije bila u funkciji u poslednje dve godine.

Hasan Čelebijina džamija u narodu je poznata kao Arap džamija i vezuje se za nacionalnost graditelja. Izvorni narodni naziv je Harab ("porušena", na turskom jeziku) džamija, kako su je Pazarci nazvali posle njenog spaljivanja 1689. godine.

XS
SM
MD
LG