Dostupni linkovi

Crnadak: Posjeta Lavrova nije miješanje Rusije u izbore u BiH


Igor Crnadak u obraćanju novinarima u Banjoj Luci

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov u četvrtak navečer kasno bi trebao stići u Bosnu i Hercegovinu, potvrdio je medijima u Banjoj Luci ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak.

Lavrov će tokom boravka u Bosni i Hercegovini u petak posjetiti Sarajevo, Istočno Sarajevo i Banju Luku.

"Dolazak ruskog ministra inostranih poslova Rusije za nas je veoma značajan događaj. Rusija je za nas prijateljska zemlja. Rusija je važan geopolitički faktor i naša važan spoljnotrgovinski partner. Ja sam uvjeren da će sutrašnja posjeta kolege Lavrova učvrstiti veze Rusije i sa Republikom Srpskom i sa Bosnom i Hercegovinom", rekao je Crnadak na konferenciji za novinare.

Ključne teme, kako je naglasio, bit će bilateralni odnosi dvije zemlje, sa naglaskom na ekonomske teme i multilateralna saradnja.

"Posebno važno za mene bit će razgovori o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, u kontekstu snažne podrške koju Rusija daje Dejtonskom sporazumu, od 1995. do danas u kontinuitetu. Razgovarat ćemo, također i o odgovarajućim regionalnim pitanjima", naglasio je Crnadak.

Planirano je da se tokom posjete potpiše i Plan saradnje za 2019. i 2020. godinu između ministarstava vanjskih poslova dvije zemlje.

Igor Crnadak kaže da posjeta Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini nema veze s izbornom kampanjom koja je u toku.

"Ovo što imamo priliku da ugostimo kolegu Lavrova u samom srcu kampanje jeste za mene znak podrške svima nama ovdje, znak još jedne potvrde našeg prijateljstva, te da se Rusija u ove izbore neće miješati", rekao je Crnadak.

Istovremeno, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je da je predviđeno da se ruski šef diplomatije Lavrov u petak u Sarajevu sastane sa članovima Predsjedništva.

"Drago mi je što Lavrov ide i u Banju Luku i što će tamo razgovarati sa predstavnicima vlasti Republike Srpske", rekao je Ivanić novinarima u Sarajevu.

Ivanić je podsjetio da ovo nije prva posjeta Sergeja Lavrova i dodao da ima vrlo dobre odnose sa njim jer se susreću na različitim međunarodnim skupovima.

"U potpunosti sam uvjeren da će to biti prijateljska posjeta", istakao je Ivanić.

XS
SM
MD
LG