Dostupni linkovi

Protiv govora mržnje prema Romima


Škola u Vukomerecu, četvrti na istočnom rubu Zagreba
Škola u Vukomerecu, četvrti na istočnom rubu Zagreba

U zagrebačkom prigradskom naselju Vukomerec smiruje se situacija nakon što je pred neki dan došlo do puškaranja između više građana romske nacionalnosti u neposrednoj blizini škole. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odlučno odbija zahtjeve dijela mještana da se romska obitelj koja živi preko puta škole iseli, a zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi upozorava na rasističke izjave koje dolaze od dijela mještana.

Preko 90 posto od ukupno 630 učenika Osnovne škole Otona Ivekovića u Vukomercu, četvrti na istočnom rubu Zagreba, došlo je danas na nastavu. A tek pred nekoliko dana izbio je zbog nekog duga oružani sukob između dvije grupe Roma, od kojih jedni stanuju točno preko puta škole. Ispaljeno je desetak metaka, radio je i kalašnjikov, meci su letjeli i po školskom dvorištu.

Dio ogorčenih mještana zatražio je da se oni isele, a verbalno su i jajima napali zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kada je on sljedećeg dana došao smiriti situaciju. Trojica sudionika puškaranja su uhićenai protiv njih su podignute kaznene prijave. Bandić je i danas bio u Vukomercu.

"Djeca od danas normalno idu u školu. Točka, To mi je najvažnije."

"Jamčite li djeci sigurnost?", zanimalo je novinare.

"Policija to jamči, nemojte mene. Da ne jamči, ne bi išli u školu."

Bandić: Najvažnije da djeca idu u šlolu
Bandić: Najvažnije da djeca idu u šlolu

Iako je danas tek jedan policajac u odori dežurao pred ulazom u dvorište škole, policija kaže da ih ima i u civilu, i da će biti tamo dok god roditelji budu za njima osjećali potrebu, a Vukomerec nadlijeće i policijski helikopter.

"Dokle god treba policija će biti tamo. Policija surađuje i sa vodstvom škole i sa roditeljima, i poruka je – djeca mogu ići u školu što se tiče sigurnosti, i uvjeren sam da se ova situacija počinje smirivati", kaže resorni ministar Davor Božinović.

Dio mještana ne odustaje od zahtjeva da se romska obitelj odseli iz Vukomerca gdje žive u vlastitoj kući, jer – kažu – nije im ovo prvi sličan incident, međutim Bandić je odlučan da se nikoga neće iseljavati iz Zagreba. Ako bi odlazila iz Vukomerca, romska obitelj bi najradije u Split, gdje im jedan brat ima ilegalni hostel koji je došao na naslovne stranice medija kada je jedna gošća iz Engleske tamo bila pretučena metalnom šipkom.

Hoće li romska obitelj morati otići iz ove kuće u Vukomercu
Hoće li romska obitelj morati otići iz ove kuće u Vukomercu

Saborski zastupnik romske i još 11 manjina Veljko Kajtazi u izjavi za Radio Slobodna Evropa program osuđuje rasističke ispade pojedinaca koji traže da se romska obitelj iseli iz svog vlasništva, a čiji su cilj i drugi Romi u naselju, a pogotovo djeca.

"Jedno zlo ne opravdava drugo, tako da najoštrije osuđujem nasilne ispade pojedinaca, javno vrijeđanje i dovođenje u pitanje prava na dom i na život tamošnje romske zajednice. Vjerujem da će institucije adekvatno kazniti one koji su odgovorni, ali isto tako neću dopustiti da oni koji su zbog ovih događaja uznemireni koriste priliku da istim tim nasilnim metodama ugrožavaju ostatak zajednice. A pogotovo djecu, koja su i sama žrtve cijele te situacije", kaže Kajtazi.

Dio medija je izvještavajući o događajima u Vukomercu bez ikakve distance prenosio zahtjeve pojedinaca da se romsku obitelj iseli,i naglašavao njihovu etničku pripadnost i kada je trebalo i kada nije. Takvo je postupanje neprimjereno, ocjenjuje predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko. U izvještavanju o događajima poput ovog mediji moraju biti fokusirani na činjenice i na to sumnja li se da je netko počinio prekršaj ili kazneno djelo" kaže Zovko za Radio Slobodna Evropa.

"A ne u prvi plan isticati nečiju etničku ili vjersku pripadnost, niti u svoj eter i svoj program puštati ljude čiji govor možemo karakterizirati kao govor mržnje ili izraze mržnje i netrpeljivosti prema nekoj etničkoj skupini, a znamo da se puno puta takvim istupima jednu cijelu etničku grupu generalizira – kao i u ovom slučaju romsku zajednicu. Dakle, mediji se moraju ponašati profesionalno, a ne da i sami budu dio neke huškačke politike širenja netrpeljivosti i mržnje", ocjenjuje Zovko.

Iz Ureda pučke pravobraniteljice kazali su nam kako za sada nisu u mogućnosti komentirati ovaj slučaj, a nema očitovanja ni Ureda za ljudska prava hrvatske Vlade.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG