Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kremlj će razmotriti zahtjev Bitanije za saslušanje osumnjičenih Rusa


Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov prilikom gostovanja na RT

Kremlj je saoštio da će razmotriti zahtjev Britanije za saslušanje dvojice muškaraca koje London sumnjiči da su pokušali da otruju bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku.

Kako je saopštio portparol Kremlja, Dmitrij Peskov isključivo u skladu sa ruskim zakonom. On dodaje da takav zahtjev do sada nijesu primili.

Britanija je optužila dvojicu Rusa, Ruslana Boširova i Aleksandra Petrova za pokušaj ubistva Sergeja i Julije Skripalj, sovjetskim nervnim agensom novičok. Britanija smatra da je riječ o agentima ruske vojne obavještajne službe poznate pod imenom GRU, dok ruske vlasti tvrde da je riječ o običnim turistima.

Osumnjičeni su se u srijedu veče pojavili na televiziji RT koju finansira ruska država i ustvrdili da su biznismeni srednje klase i da su bili da posjete čuvenu katedralu u Salsburuju, 4. marta kada se napad dogodio, da su se zadržali sat vremena i vratili vozom za London.

Rekli su i da su se "možda slučajno i primakli kući Skripaljvih u Salsburuju ali da nijesu znali gdje je locirana".

Portparol britanske premijerke Therese May, James Slack je njihove i tvrdnje ruskog predsjednika Vladimira Putina, o tome da je riječ o turistima nazvao "lažima i očiglednom izmišljotinom".

"Još važnije one su duboko uvredljive za žrtve i porodicu onih koji su pogođeni u ovom užasnom napadu" naveo je Slack.

XS
SM
MD
LG