Dostupni linkovi

Tači: Bez recipročnog priznanja svaki sporazum sa Srbijom je besmislen


Hašim Tači
Hašim Tači

Niti jedan sporazum sa Srbijom neće imati smisla i neću ga potpisati ukoliko ne podrazumeva recipročno priznanje, izjavio je u četvrtak predsednik Kosova Hašim Tači na konferenciji za novinare.

„Samo takvim sporazumom možemo ići napred. Bilo šta drugo za mene je neprihvatljivo, nepotrebno i samo gubljenje vremena“, dodao je on.

Tači je održao konferenciju po povratku sa regionalne turneje gde je rukovodioce Albanije, Crne Gore i Makedonije upoznao sa procesom dijaloga Kosova i Srbije. Kako je dodao, zemlje regije podržavaju pregovore Kosova i Srbije i podržaće mirovni sporazum koji će doneti mir i stabilnost u regionu.

Dodao je da i ne može doći do recipročnog priznanja, bez okončanja procesa demarkacije Kosova i Srbije.

„Korekcija granice je moguća i osigurava Kosovu direktno priznanje Srbije, automatsko, kao i pripajanje Preševa, Medveđa i Bujanovca Kosovu. A priznanje Kosova od Srbije, podrazumeva i priznanje od strane pet država EU koje nisu priznale Kosovo“, kazao je Tači. On je dodao da će recipročno priznanje podrazumevati i uklanjanje ruskog veta u Savetu Bezbednosti Ujedinjenih Nacija, što znači i globalno priznanje Kosova i učlanjenje u međunarodnim organizacijama.

Tači je takođe rekao da je važno da se pregovaračka ekipa Vlade Kosova funkcionalizuje, da počne sa radom, da se proširi i stvori što širi konsenzus u kojem bi bili uključeni ljudi iz civilnog društva, medija i drugi.

On je dodao da niko ne može da predvidi datum ili nedelju za postizanje sporazuma, ali da se vrše napori da se ne izgube još dve decenije u zamrznutim odnosima ili sa statusom kvo.

“Što se pre postigne (sporazum), to je bolje za dve zemlje i dva naroda”, dodao je.

XS
SM
MD
LG