Dostupni linkovi

EP u četvrtak potvrđuje preporuku za viznu liberalizaciju Kosova


Pasoš Kosova
Pasoš Kosova

Evropski parlament će u četvrtak (13. septembar) potvrditi preporuku za viznu liberalizaciju za građane Kosova, potvrđeno je iz pres-službe komiteta LIBE (Komitet za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta).

Nakon tog glasanja, potvrdiće se mandat za početak pregovora sa zemljama članicama Evropske unije kako bi se radilo u pravcu ukidanja viznog režima za građane Kosova.

Pregovore će u ime Evropskog parlamenta voditi Tanja Fajon, izveštač za vize u Parlamentu.

Naime, glasanje na plenarnoj sednici u Evropskom parlamentu je načelno bilo planirano za naredni mesec. Međutim, kao je potvrdila pres-služba LIBE komiteta, "nekoliko političkih grupa u Evropskom parlamentu je zatražilo da se glasanje obavi na septembarskoj sesiji".

Za ukidanje viznog režima neophodno je da saglasnost daju dve ključne institucije: Evropski parlament i Savet ministara unutrašnjih poslova Evropske unije.

Pročitajte: Kosovo dobilo zeleno svetlo za ukidanje viza

Kada od četvrtka izveštač za vize dobije mandat da otpočne pregovore sa Savetom Evropske unije, onda taj proces se prvobitno vodi na nivou radnih grupa.

Radio Slobodna Evropa (RSE) saznaje da će prvi sastanak na nivou radnih grupa biti održan 17. septembra.

Tek kada u procesu ovih pregovora dođe do približavanja stavova, to pitanje prelazi na nivo ministara unutrašnjih poslova Evropske unije, koji oko ovog pitanja odlučuju kvalifikovanom većinom.

Evropska komisija je 18. jula potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju i preporučila Evropskoj uniji ukidanje viza za kosovske građane.

Kosovo je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu čiji građani nemaju slobodu kretanja u Schengen zoni.

XS
SM
MD
LG