Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crnogorske emocije za srpsko-albanske odnose


​​Zvanična Crna Gora je u više navrata poslala poruku da podržava dijalog Beograda i Prištine

Politička javnost u Crnoj Gori je zainteresovana za rješavanje problema između Kosova i Srbije, o čemu između ostalog govori činjenica, da se kroz crnogorske medije detaljno prati tok pokušaja uspostavljanja novih odnosa između dvije države. Koliko događaji i situacija između Srbije i Kosova utiče na političke prilike i odnose unutar crnogorske političke scene?

Posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu, kao epilog dosadašnjih pregovora o pronalaženju rješenja o budućim odnosima zemalja sa kojima se Crna Gora graniči, propraćena je i u Crnoj Gori kroz izvještavanje medija, ali i kroz reakcije dijela političkih subjekata.

Zvanična Crna Gora je u više navrata poslala poruku da podržava dijalog Beograda i Prištine i postizanje što skorijeg dogovora Srbije i Kosova koji će biti koristan za cijeli region. Srpske političke partije i organizacije drže se političke ocjene da je u toku navodno formiranje takozvane Velike Albanije i da je priznanjem Kosova kao nezavisne države i nedavno slanje vojnika u misiju KFORA zvanična Crna Gora izdala Srbiju. Albanske nacionalne partije u Crnoj Gori očekuju da se bude postignut konačni dogovor o razgraničenju i međusobno priznanje između Srbije i Kosova.

Kako i na koji način događaji iz najbližeg susjedstva utiču na političke odnose u Crnoj Gori u kojoj svoje političke predstavnike imaju albanska nacionalna manjina i srpska nacionalna zajednica, pitali smo direktora Građanske alijanse Borisa Raonića. Raonić kaže da se na aktuelni dijalog između Beograda i Prištine, u Crnoj Gori i dalje gleda emotivno:

„Imajući u vidu da smo do skoro bili dio iste države, brojne zakonomjernosti na političkom nivou i brojne isprepletane veze između svih ovih država, naravno da svaki događaj u bilo kojoj zemlji regiona utiče na ostale zemlje u regionu. Za nas u Crnoj Gori je posebno bitno pitanje Kosova, jer je to dio svakodnevnog političkog diskursa. Mene najviše brine to, što ljudi ovo pitanje gledaju sa isključivo emotivnog nivoa i identitetskog ugla. U jednom dijelu prosrpskih partija je to idealno sredstvo za manipulaciju tim osjećajem. Sa druge strane su naravno i manjinske partije. Po običaju, u svemu ovome najbolje prolazi vladajuća partija koja se na tom terenu može jedino osjećati sigurno, u odnosu sa međunarodnom zajednicom. To je njihova regionalna politika koja je možda jedina dobra strana naše vlasti“.

Upravo okončana posjeta srpskog predsjednika Aleksandra Vučića bila je propraćena nizom izjava i reakcija u Crnoj Gori. Najoštrije su došle od lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića koji je osudio potez kosovske policije kojim je predsjedniku Srbije onemogućena posjeta selu Banje iz bezbjednosnih razloga.

Mandić je osudio i ponašanje KFOR-a podsjećajući da u međunarodnim snagama na Kosovu participiraju i dvojica crnogorskih oficira. Oglasio se i mitropolit crnogorsko primorski SPC Amfilohije koji je oštrim rječnikom napao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zbog ideje razgraničenja Srbije i Kosova, zaljučujući da je isto uradila i zvanična Crna Gora. A ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović je, komentarišući trenutnu situaciju između Srbije i Kosova, rekao da je Crna Gora uvjek uvažavala specifičnost i osjetljivost njihovih međusobnih odnosa. Darmanović je za podgoričku „Pobjedu“ saopštio da to pitanje indirektno može imati uticaj na sve zemlje u okruženju.

“Eventualno rješenje koje bi se zasnivalo na razmjeni teritorija je 'dvosjekli mač'. Moglo bi da ima blagotvorno dejstvo po odnose u regionu ukoliko ostane samo izdvojeni bilateralni slučaj, ali bi, isto tako, moglo da proizvede pogubne efekte ako otvori Pandorinu kutiju raznih teritorijalnih 'nepravdi', nezadovoljenih aspiracija i nacionalnih ili nacionalističkih frustracija kako iz dalje, tako i bliže istorije“, rekao je šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović.

Eventualno rješenje koje bi se zasnivalo na razmjeni teritorija je 'dvosjekli mač': Srđan Darmanović
Eventualno rješenje koje bi se zasnivalo na razmjeni teritorija je 'dvosjekli mač': Srđan Darmanović

Odnosi Srbije i Kosova svakako imaju uticaj na crnogorsku političku scenu, kaže funkcioner Albanske Alternative Nik Đeljošaj, koji očekuje da dvije zemlje naprave istorijski sporazum.

„Svakako da odnosi Srbije i Kosova mogu da se reflektuju na odnose u Crnoj Gori. Na primjer i stanje u Siriji se reflektuje i na Crnu Goru, region i Evropu zbog nečega što se tamo dešava. A posebno se reflektuju događaji u našem komšiluku. Crna Gora se graniči sa dvije države, Srbijom i Kosovom i u našem je interesu da se to pitanje riješi. Mi smo sigurni i imamo taj stav ohrabrenja da Kosovo i Srbija konačno riješe to pitanje i konačno je vrijeme da Srbi i Albaci dođu do tog dogovora. Ja vjerujem da dogovor između Srba i Albanaca će biti neki novi dogovor u Evropi, kao što je nekada značio dogovor Francuza i Njemaca. I danas imamo ovakav odnos Francuske i Njemačke koji imamo, a vjerujem da će takav odnos biti i Albanaca i Srba u regionu“, rekao je Đeljošaj za RSE.

Boris Raonić iz Građanske alijanse smatra da bi na Kosovo trebalo gledati iz drugog, pragmatskog ugla, što u ovom trenutku nije slučaj:

„Kosovo je jedina država sa kojom Crna Gora ima platni bilans. Iz toga ugla treba gledati na Kosovo, kao potencijal za našu ekonomiju i turizam. Ali ne. Mi se ne bavimo time, mi se bavimo ovim etničkim, identitetskim, raznoraznim šovinističkim, slobodno mogu reći, temama. I kroz manipulaciju needukovanih građana dolazimo do političke klime i diskusija, koje su sve ono, osim kakve bi trebalo da budu“.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG