Dostupni linkovi

Vlada Srbije: Nismo odgovorni za oružje u Jemenu


Radnik fabrike "Zastava oružje" iz Kragujevca (ilustrativna fotografija)

Ministarstvo trgovine, turzima i telekomunikacija u Vladi Srbije nema saznanja o tome da je oružje proizvedeno u Srbiji završilo u Jemenu, državi na jugu Arapskog poluostrva u kojoj već treću godinu traje oružani sukob.

„Dozvole za izvoz u Jemen se ne izdaju“, stoji u odgovoru koji je putem mejla upućen Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva nadležnog za izdavanje dozvola za izvoz oružja iz Srbije.

Pitanje u Srbji proizvedenog oružja koje koriste sukobljene strane u Jemenu ponovo je aktuelizovano nakon što su se na društvenoj mreži Tviter (Twitter) pojavile fotografije borca sa oznakama Hutu trupa, koji u ruci drži pušku M93 koja se proizvodi u fabrici Zastava, u Kragujevcu u centralnoj Srbiji. RSE ne može da potvrdi autentičnost ove fotografije.

Oružje proizvedeno u Srbiji je u nedavnim mesecima uočeno na fotografijama pripadnika obe strane uključene u krvavi sukob u Jemenu, državi koja je pod režimom sankcija Ujedinjenih nacija na uvoz oružja. U njoj se treću godinu sukobljavaju trupe etničke grupe Hutu, za koje se spekuliše da uživaju podršku Irana, i snage koje su podržane od strane susedne Saudijske Arabije i koje kontrolišu sever Jemena, sa glavnim gradom Sanom.

U avgustu je publikovana fotografija sa jednim vojnikom koji u rukama drži M93 pušku, proizvedenu u fabrici u Kragujevcu. Slično se dogodilo i u julu kada se Tviterom proširila fotografija vojnika pripadnika pro-saudijskih snaga sa Zastavinom M05 puškom.

U odgovoru na upite RSE, nadležni za izvoz oružja iz Srbije u Ministarstvu trgovine preciziraju da se Srbija prilikom izdavanja dozvola za izvoz naoružanja posebno rukovodi pravilima da ne dozvoljava izvoz u zemlje koje su pod embargom Ujedinjenih nacija, Evropske unije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

„Takođe, Ministarstvo u obzir uzima i sankcije koje se sprovode od strane SAD i Rusije, kao globalnih sila“, navedeno je još.

Na pitanje da li Srbija izvozi pušku Zastava M93 i u koje države, za RSE je rečeno:

„Srbija je tokom 2017. godine i u periodu od 01. 01. do 01. 09. 2018. godine ukupno izdala 13 dozvola za izvoz koje su za predmet (najčešće pored ostale robe) imale pušku M93 proizvođača 'Zastava oružje' a.d. Kragujevac. Dozvole su izdate za izvoz u zemlje članice EU (Češka, Bugarska), kao i u Alžir, Ujedinjene Arapske Emirate i Kraljevinu Saudijsku Arabiju.”

U Ministarstvu takođe navode da od svakog dobavljača traže potvrdu o prijemu oružja, kojom nadležni organi države kupca ili kranjeg korisnika potvrđuju da im je oružje po izdatoj dozvoli isporučeno. Iz Ministarstva negativno odgovaraju na pitanje da li nadležni u Srbiji mogu da kontrolišu gde odlazi oružje koje se proizvede u Srbiji:

„Od momenta isporuke Republika Srbija nema daljih mogućnosti za proveru da li i gde to oružje može biti preusmereno ilegalno, što je isključiva odgovornost države krajnjeg korisnika.“

Objašnjava se još da se Srbija nalazi na trećem mestu u svetu kada je u pitanju transparentnost u izvozu malog i lakog naoružanja, i to prema redovnoj godišnjoj publikaciji „Trade Update 2017, Transfers and Transparency”, koja se bavi monitoringom u oblasti prometa naoružanja i vojne opreme.

Tu publikaciju, koja se smatra jednom od najrelevantnijih u svetu u toj oblasti, podvlače u Ministarstvu, svake godine objavljuje organizacija „Small Arms Survey“.

Inače na internet portalu ove organizacije (www.smallarmssurvey.org) navodi se da je reč o projektu koji sprovodi analize o prometu lakog naoružanja, što je deo aktivnosti Instituta za međunarodne i razvojne studije u Ženevi (Švajcarska).

„Ispred naše zemlje na toj listi su samo Nemačka i Švajcarska, dok Holandija i Srbija dele treće mesto“, navodi se u pismu koje je iz Ministarstva na čijem je čelu vicepremijer u Vladi Srbije Rasim Ljajić upućeno u četvrtak, 6. septembra našem programu.

U Jemenu već treću godinu traje oružani sukob (Foto: Naoružani muškarci lojalni Hutima, Jemen, 21. april 2016.)
U Jemenu već treću godinu traje oružani sukob (Foto: Naoružani muškarci lojalni Hutima, Jemen, 21. april 2016.)

Predsednik nevladinog Atlantskog saveta Srbije i potpredsednik Asocijacije atlantskog sporazuma Vladan Živulović kaže za RSE da se odluke o izvozu oružja donose u skladu sa zahtevima globalnog tržišta. Tu se Saudijska Arabija tretira kao poželjan kupac, koji ima potrebe za oružjem, a nije pod režimom međunarodnih sankcija:

„Saudijci su na beloj listi i SAD i Ujedinjenih nacija i Evropske unije. Šta su oni dalje sa tim radili? Verovatno je 99 odsto oružja tamo otišlo zvaničnim putem. Naravno, Saudijci 95 odsto oružja nabavljaju iz SAD. Preostalih pet posto pokrivaju Srbija, Bugarska, Poljska. Šta se sa tim delom oružja događa to je za neku drugu vrstu istrage“, podvlači Živulović.

Međunarodna nevladina organizacija Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) je u nedelju apelovala na zaustavljanje izvoza oružja u Saudijsku Arabiju, nakon što je 9. avgusta u avio udarima u Jemenu ubijeno 26 dece a najmanje 19 ranjeno.

Hjuman rajts voč je saopštenjem emitovanim pre pet dana pozvao na momentalno obustavljanje izvoza i podršku naporima Ujedinjenim nacijama za sprovođenje istrage o nasilju svih strana uključenih u krvavi konflikt.

“S obzirom da je ratni sukob eskalirao u martu 2015. godine u brojnim sukobima su kršeni ratni zakoni, bez sprovođenja adekvatnih istražnih radnji, stvarajući okolnosti u kojima snabdevači oružjem bivaju saučesnici u ratnim zločinima”, navedeno je u izveštaju ove organizacije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG