Dostupni linkovi

Koristi li Srbija prodaju oružja kao diplomatsko sredstvo?


Pacoli tvrdi da Srbija prodaju ili poklanjanje oružja pojedinim državama koristi kao diplomatsko sredstvo protiv nezavisnosti Kosova (ilustrativna fotografija)
Pacoli tvrdi da Srbija prodaju ili poklanjanje oružja pojedinim državama koristi kao diplomatsko sredstvo protiv nezavisnosti Kosova (ilustrativna fotografija)

Tvrdnje zamenika premijera i šefa kosovske diplomatije Behdžeta Pacolija da Srbija prodaju ili poklanjanje oružja pojedinim državama koristi kao diplomatsko sredstvo protiv nezavisnosti Kosova trebaju da se shvate ozbiljno, kazao je predsednik Kosova Hašim Tači.

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da Srbija samo prodaje oružje i upozorava da će ga prodavati još više.

Šef kosovske diplomatije Behdžet Pacoli kazao je da Srbija žestoko lobira protiv Kosova te da podaci ovog ministarstva govore i da je jedna od osnova srpske diplomatije kompezacija oružjem državama da ne priznaju Kosovo, naročito onim afričkim.

“Imali smo podatke još iz sporazuma koji su potpisani između Ministarstva spoljnih poslova Srbije i ostalih država u svetu“, kazao je Pacoli, ne želeći da precizira koje su to države. On je dodao da Kosovo razmatra načine kako da se suprotstave takvoj inicijativi Srbije.

Tači: Pacolijeve tvrdnje bazirane na činjenicama
Tači: Pacolijeve tvrdnje bazirane na činjenicama

Predsednik Kosova Hašim Tači saopštio je tokom konferencije za novinare u utorak u Prištini da je o tome razgovarao sa Pacolijem, i dodao da su njegove tvrdnje bazirane na činjenicama i dokazima njegovog svakodnevnog angažovanja.

„On je zadužen da radi na novim priznanjima, ali i da koči napore Srbije u vezi novih priznanja nezavinosti. Iz mog razgovara sa zamenikom premijera, video sam da se suočio sa tako nečim u različitim državama, naročito u Africi. Tako da, mislim da je senzibilizacija tog pitanja nužna i svi trebaju to ozbiljno da shvate“, odgovorio je Tači na naše pitanje.

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je navode ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija da "jedan od srpskih diplomatskih centara nudi oružje zemljama širom sveta i tako lobira protiv priznanja nezavisnosti Kosova".

"Mi ne poklanjamo oružje, samo da to imate u vidu. Mi prodajemo oružje, mi se time ponosimo, ja se time hvalim. I posebno ću da držim ovako otvorene sednice za narod da mogu da se pohvalim koliko smo zaradili više na tome. Pa, mi te puteve finansiramo iz toga što zarađujemo i što naše državne kompanije zarađuju na tome. Vidim da bi neko da optuži Srbiju za nešto, nikako nisam razumeo. Vi nas optužujete za ono čime se ja hvalim. Još više ćemo da prodajemo oružja, gde god je to dozvoljeno, naravno. I video sam - neki stručnjaci kažu - ovde smo videli srpsku pušku. Ma nemoj. A ja video američke puške svuda. Gde god se ratuje, vidim i američke puške, češku municiju, prodaje ko gde šta stigne, samo vi Srbi da ne prodate nigde ništa. E ne može tako. Mi prodajemo u skladu sa pravilima međunarodnog javnog prava, toga se držimo i nastavićemo da zarađujemo novac po tom pitanju, sve u skladu sa zakonima ove zemlje i u skladu sa međunarodnim zakonima", rekao je Vučić.

Mi ne poklanjamo oružje, samo da to imate u vidu. Mi prodajemo oružje, mi se time ponosimo: Aleksandar Vučić
Mi ne poklanjamo oružje, samo da to imate u vidu. Mi prodajemo oružje, mi se time ponosimo: Aleksandar Vučić

Ovo pitanje je inače pokrenuto nakon što je organizacija Amnesti internešenel (Amnesty International) zatražila od Srbije da obustavi izvoz oružja Kamerunu, nakon snimka pogubljenja na kome se vide vojnici sa oružjem Zastave iz Kragujevca. Tada je usledila i reakcija Pacolija.

Za Marka Savkovića, analitičara i programskog direktora nevladinog Fonda za političku izuzetnost, malo je verovatna mogućnost da neka država odustane od priznanja nezavisnosti Kosova, zarad snižavanja cene naoružanja i vojne opreme ili opraštanja dugova za nabavku oružja:

„Ne mogu da zamislim da je neko spreman da zarad određene količine naoružanja i vojne opreme rizikuje odnose sa zemljama koje su, na kraju krajeva, promoteri kosovske nezavisnosti. Ja ovo vidim kao nastavak prepucavanja, možda i niskih udaraca. Mada opet u ovoj fazi rešavanja kosovske situacije očigledno neće se birati reči, uprkos istovremenim pozivima na normalizaciju i otopljavanje u odnosima.

Dakle, ništa nije zabranjeno i sve moguće arene se koriste. Čak bih rekao da je u neku ruku zanimljivo jer pokazuje da su svi akteri u procesu i te kako svesni aduta sa kojim druga strana raspolaže ili ne raspolaže. Vrlo je zanimljivo da su u isti kontekst stavljeni Namenska industrija Srbije i priznavanje, odnosno nepriznavanje kosovske nezavisnosti.“

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je u ponedeljak da je od Sjedinjenih Država i EU zatraženo političko primirje sa Srbijom, kako bi u duhu dijaloga preovladao politčki mir.

To znači, dodao je Haradinaj, da se više ne vode lobističke aktivnosti protiv Kosova i da se Kosovo ne ometa u spoljnom planu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG