Dostupni linkovi

Savet bezbednosti o situaciji u Idlibu


Pećina kao sklonište od napada u provinciji Idlib, 3. septembra
Pećina kao sklonište od napada u provinciji Idlib, 3. septembra

Savet bezbednosti UN danas će održati sednicu o situaciji u sirijskoj provinciji Idlib, poslednjem uporištu pobunjenika gde je najavljena ofanziva snaga predsednika Bašara el Asada.

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli, čija je zemlja predsedavajuća ovog meseca u Savetu bezbednosti, izjavila je nedavno da je pitanje Idliba ozbiljno.

Međunarodna zajednica je poslednjih dana povećala apele da ne dođe do ofanzive jer strahuje od dramatične situacije i humanitarne katastrofe.

U Idlibu, poslednjem uporištu pobunjenika u Siriji, živi skoro tri miliona ljudi, od kojih nekoliko desetina hiljada pobunjenika. Snage sirijskog predsednika najavile su mogućnost skorašnje ofanzive u toj provinciji na severozapadu zemlje.

Istovremeno sa sednicom Saveta bezbednosti UN u Njujorku, u Teheranu će biti održan sastanak o Siriji predsednika Rusije, Irana i Turske, Vladimira Putina, Hasana Rohanija i Tajipa Redžepa Erdogana.

U sirijskom ratu započetom 2011. koji je tokom godina postao složeniji sa učešćem stranih zemalja i raznih militantnih grupa, poginulo je više od 350.000 ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno unutar zemlje ili izbeglo u susedne države.

XS
SM
MD
LG