Dostupni linkovi

Zapad podržao London u optužbama za trovanje Skripaljevih


Sergej i Julija Skripalj
Sergej i Julija Skripalj

Sjedinjene Američke Države, Francuska, Nemačka i Kanada slažu se sa Velikom Britanijom da je ruska vlada “gotovo sigurno” odobrila trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u martu na teritoriji Engleske.

Britanski državni sekretar za bezbednost Ben Volas prethodno je optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da je u krajnjoj instanci on odgovoran za napad nervnim agensom novičokom na Skripalja i njegovu ćerku.

"U krajnjoj instanci on je odgovoran, to je šef države", rekao je Volas za BBC.

Glanogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su optužbe Londona "neprihvatljive".

"Rekli smo više nego jadnom i možemo službeno potvrditi da Rusija nema nikakave veze s događajima u Salisburiju," ponovio je Peskov dodajući da je Rusija spremna proveriti informacije o dvojici osumnjičenih kada dobije službeni zahtev iz Velike Britanije.

London je u sredu optužio rusku vojnu obaveštajnu službu GRU da je sprovela operaciju tog trovanja.

Britansko tužilaštvo podiglo je u sredu optužnice protiv dvojice državljana Rusije, Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, zbog trovanja nervnim agensom bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Solsberiju.

Premijerka Tereza Mej rekla je u obraćanju poslanicima da je britanska obaveštajna služba zaključila da Petrov i Boširov rade za rusku vojnu obaveštajnu agenciju GRU.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je potom da imena tih ljudi Rusiji ne znače ništa.

Pročitajte:

XS
SM
MD
LG