Dostupni linkovi

Tači: Nema razgovora o Gazivodama i Mitrovici


Vreme za istorijski sporazum dve države: Hašim Tači
Vreme za istorijski sporazum dve države: Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači ponovio je u sredu da konačni sporazum sa Srbijom neće obuhvatiti podelu Kosova niti otcepljenje severnog dela Kosova, ali je podržao ideju da sporazum obuhvati promenu granice.

“Nećemo ni jednom da razgovaramo ni pod kojim okolnostima o jezeru Gazivode ili o Mitrovici”, izjavio je Tači na okruglom stolu u organizaciji civilnog društva.

On je dodao da će sporazum otvoriti put integracije Kosova u EU i NATO, kao i članstvo u UN.

“Vreme je za veliki istorijski sporazum između dve države”, kazao je, dodajući da se treba iskoristiti aktuelna medjunarodna podrška za postizanje sporazuma.

“Ukoliko izgubimo ovu šansu nakon izbora u EU na proleće sledeće godine, rizikujemo da se kao Kosovo i region nađemo naspram jedne zatvorenije EU. Imaćemo manju pažnju i manju odlučnost”, dodao je

Tači i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u Briselu u petak.

S druge strane, Skupština teži da izglasa novu pregovaračku ekipu za dijalog na čelu sa Fatmirom Ljimajem iz Inicijative za Kosovo, a na zahtev Vlade Kosova. Opozicija je u utorak bojkotovala vanrednu sednicu po tom pitanju, te je nakon devetosatne pauze, glasanje odloženo za sredu posle podne.

Opozicija je inicijator druge vanredne sednice o dijalogu na kojoj teže da izglasaju rezoluciju koja će sprečiti, kako su rekli, težnje predsednika Kosova o podeli Kosova. Ta sednica je bila zakazana za utorak ali još uvek nije održana. Vlada je rekla da će je vladajuće partije bojkotovati.

XS
SM
MD
LG