Dostupni linkovi

Ambasador Italije: Svaka pomoć Crne Gore je dobrodošla


Migranti u luci Katanija, Italija
Migranti u luci Katanija, Italija

Ambasador Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli (Luca), čija je zemlja tražila od crnogorske vlade da prihvati dio migranata zarobljenih na brodu u Siciliji, danas nije precizirao kakva su očekivanja od zvanične Podgorice, ali je naveo da je "svaka pomoć" dobrodošla.

Zelioli je podgoričkoj Pobjedi kazao da Italija nije postavila rokove Crnoj Gori za odgovor na njen zahtjev o prihvatu dijela od oko 150 migranata koji su danima zarobljeni na brodu u lici Katanija na Siciliji.

"Nismo postavili bilo kakav rok za odgovor na taj zahtjev", kazao je Zelioli.

Odgovarajući na pitanje koliko migranata žele da primi Crna Gora, Zelioli je rekao da je svaka pomoć dobrodošla, u skladu sa mogućnostima države, prenosi list.

Pročitajte: Prvi zahtjev Crnoj Gori iz EU da prihvati migranate

Vlada Crne Gore je pred odlukom kako da odgovori na zahtjev zvaničnog Rima, za prihvat dijela migranata sa njene teritorije i o tome bi, prema najavama iz vlade, tokom sedmice trebao da raspravlja nacionalno tijelo za pitanje migranata i vlada, čija je redovna sjednica zakazana za četvrtak (6. septembar).

Oko 150 migranata, uglavnom iz Eritreje, zarobljeno je u sicilinaskoj luci Katanija, jer im italijanska vlada ne dozvoljava da se iskrcaju na njeno tlo, dok i druge evropske zemlje ne pristanu da preuzmu dio njih.

Italijanski ambasador Zalioli je precizirao da je Italija zatražila pomoć za rješavanje pitanja migranata sa broda ne samo od Crne Gore, već i od članica Evropske unije, kao i od ostalih susjednih zemalja, te da je za sada dobila pozitivan odgovor od Irske i Albanije.

XS
SM
MD
LG