Dostupni linkovi

Sporazum između Srbije i Kosova mora da ispuni niz uslova


Sjedište Evropske komisije

Evropski zvaničnici dobro upućeni u proces dijaloga između Beograda i Prištine su upozorili da sporazum kojim bi trebalo da dođe do svebuhvatne normalizacije odnosa, mora da ispuni niz kriterijuma da bi bio održiv i prihvaćen.

“Oko sporazuma se moraju složiti obe strane, treba biti u potpunom skladu sa međunarodnim pravom i treba imati podršku međunarodne zajednice i regiona”, rekli su novinarima briselski izvori.

Evropski zvaničnici, podvlače da je u procesu priprema za osnove ovog sporazuma, “kasnije dodan i uslov koji se tiče podrške međunarodne zajendice” za sporazum između Kosova i Srbije. Stoga, kako podvlače ovdašnji izvori, nije slučajno da je šefica evropske diplomatije, Frederica Mogherini prvi put u ponedeljak, javno pozvala i Savet bezbednosti UN-a da podrži proces dijaloga .

Zvaničnici EU ne žele da se eksplicitno izjašnjavaju o mogućnosti izmena granica oko čega se često govori kako u, Prištini tako i Beogradu. Ali oni priznaju da je u cilju pronalaženja rešenja bitno da se “razmatraju sve opcije, pa da se potom proceni šta može biti prihvatljivo”.

Narednog petka će se u Briselu održati još jedna predsednička runda razgovora u okviru dijaloga između Srbije i Kosova koja će takođe obeležiti intenzivnu i ujedno završnu fazu ovog procesa. Sporazum koji bi trebali potpisati dvojica predsednika, kako kažu ovdašnji zvaničnici, trebao bi da reši “sva otvorena pitanja”.

Frederica Mogherini je u nekoliko navrata izjavila da je realno očekivati da se sporazum postigne do početka naredne godine, odnosno u toku mandata ove Evropske komisije. Briselski zvaničnici poručuju da su namerono ubrzali napore u cilju postizanja ovog sporazuma u toku ove strukture Evropske komisije bez ozbira na relatinvno kratak rok, za istorijski sprazum koji ima za cilj da “konačno okonča konflikt između Kosova i Srbije”.

“Imamo (Fredericu) Mogehrini i (Johannesa) Hahna koji su veoma posvećeni Zapadnom Balkanu i angažuju se u stabilizaciji prilika. Nikad ne znamo ko će sve biti deo naredne Evropske komisije i kakvi će biti njihovi prioriteti. Zato želimo da iskoristimo potencijal koji imamo u ovom trenutku da rešimo goruća pitanja u region” poručili su briselski izvori.

XS
SM
MD
LG