Dostupni linkovi

Mogerini: Moguć sporazum Srbije i Kosova do naredne godine


Federika Mogerini, šefica diplomatije EU i potpredsednica EK
Federika Mogerini, šefica diplomatije EU i potpredsednica EK

Visoka predstavnica za zajedičku spoljnu i odbrambenu politiku EU, Federika Mogerini (Federica Mogherini) je najavila mogućnost da Srbija i Kosovo postignu sporazum o normalizacji odnosa do naredne godine.

“Mislim da postoji stvarna šansa da predsednici (Aleksandar) Vučić i (Hašim) Tači mogu postići sporazum koji se odnosi na sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine. Sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum za normalizaciju odnosa između dve strane, sporazum koji je u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i koji može pomoći u stabilizaciji čitavog regiona”, izjavila je Mogerini u toku izlaganja na konferenciji ambasadora EU.

Prema šefici evropske diplomatije, naredna godina ključna jer seobeležava 20 godina od rata na Kosovu, stoga, ona veruje da je “vreme da okončamo taj konflikt”.

Mogerini je pred EU ambasadorima iznela mišljenje da se moraju angažovati svi, kako u Evropi tako i na međunarodnoj sceni, kako bi se podržali “pregovori kroz dijalog i unutar međunarodne zajednice."

U toku govora, Mogerini se osvrnula i na ostale prekretnice koje su se dogodile u regionu u prethodnom periodu. Spomenula je postizanje istorijskog sporazuma između Makedonije i Grčke kojim je rešen višegodišnji spor oko imena i odblokran evropski put Skoplja, kao i mogućnost otvaranja pristupnih pregovora EU sa Tiranom. Sva ova dešavanja, prema Mogehrini se moraju iskoristititi.

“Nije reč o ustupku. To je u interesu evropskih građana, kako unutar EU tako i izvan nje. Na Balkanu je danas vrlo jasno da je EU referentna tačka”, istakla je Mogerini. Ona je upozorila da je prisustvo EU u regionu neophodno kako bi se sprečio uticaj ostalih faktora.

“Uvek kada smo mi prisutni u regionu, za druge nema mesta", poručila je šefica evropske diplomatije Frederika Mogerini.

Šefica evropske diplomatije izjavila je danas u Briselu i da se neće kandidovati za novi mandat 2019. godine. "Imamo još mnogo toga da uradimo ove godine. Najpre treba da očuvamo ono što smo do sada postigli", rekla je otvarajući godišnju konferenciju ambasadora pri Evropskoj uniji u Briselu.

(Gjeraqina Tuhina, Brisel)

XS
SM
MD
LG