Dostupni linkovi

Ruski manevri na Sredozemlju od 1. do 8. septembra


Ruska fregata Admiral Grigorovič
Ruska fregata Admiral Grigorovič

Rusija je najavila da će od 1. do 8. septembra izvesti velike vojne manevre na Sredozemnom moru u momentu rasta tenzije između Rusije i Zapada oko Sirije.

Učestvovaće 26 ratnih brodova uključujući i nosač krstarećih raketa kao i 30 aviona, objavilo je ministarstvo odbrane Rusije.Navodi se i da će manevri biti fokusirani ni protivavionske, protivpodmorničke i prodivminske vježbe.

Najava stiže u momentu kada se sirijski predsjednik Bašar al-Asad priprema da izvede veliki napad na region provincije Idlib, veliko snažno uporište sunitskih pobunjenika u kojem osim njih živi i oko 3 miliona ljudi.

SAD, Britanija i Francuska su sastali u Savjetu bezbjednosti UN u utorak i ponovili upozorenje Siriji, čija armija iz vazduha ima rusku podršku, da ne koriste hemijsko oružje u napadu na Idlib. Poručili su da bi na upotrebu tog oružja Zapad uzvratio.

Rusija je, pak, sa svoje strane upozorenje zapadnih sila i navodni mogući vazdušni udar na sirijske snage upotrijebila kao opravdanje za njihovo gomilanje snaga na Bliskom istoku.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u četvrtak izjavio da teška situacija u Siriji opravdava planirane ruske pomorske vježebe na Mediteranu.

Peskov je Idlib nazvao "leglom terorista" i poručio da ne bi bila dobra opcija da se taj problem ne rješava.

Rusija često sve protivnike sirijske vlade zove "teroristima".

Rusija gomila najveće vojne snage na Sredozemlju od njihove intervencije u Siriji, koja je počela krajem septembra 2015, nakon čega je rat u toj zemlji, koji je oduzeo više od 400.000 života od 2011. i raselio milione, preokrenut u korist sirijskog režima Bašara al-Asada.

UN procjenju da velika ofanziva sirijskih snaga na Idlib rizikuje da još 700.000 ljudi protjera iz svojih domova.

Ujedinjene nacije pozvale su Rusiju, Iran i Tursku da prekinu borbe u sirijskoj pokrajini Idlib koje bi ugrozile milione civila i mogle bi dovesti do korišćenja hlorina kao hemijskog oružja.

Specijalni izaslanik UN za Siriju, Stafan de Mistura, izjavio je novinarima da postoji velika koncentracija stranih boraca u Idlibu, uključujući i oko 10.000 terorista, ali da bi bilo bolje uspostaviti humanitarne koridore kako bi se evakuisali civili, umesto da se žuri u bitku koja bi se pokazala kao "savršena oluja".

XS
SM
MD
LG