Dostupni linkovi

Zvizdić: Priča o razgraničenju po etničkom principu štetna


Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Denis Zvizdić izjavio je danas da je svaka priča o razmeni teritorija u regionu na bazi etničkih kriterijuma veoma štetna, što je pokazalo i iskustvo Zapadnog Balkana.

Umesto priča o razgraničenju po etničkom principu, Zvizdić je susedne zemlje pozvao da potpišu ugovore o granici i time pokažu kako i u praksi poštuju teritorijalni integritet suseda.

"Priča o pomeranju granica, promeni granica, razmeni teritorija i o crtanju novih granica na bazi etničkih kriterijuma je vrlo štetna i za prostor Zapadnog Balkana. Ta priča je, što pokazuje neposredno iskustvo iz prošlosti, vrlo opasna", rekao je Zvizdić novinarima posle sednice Saveta ministara biH u Sarajevu.

Prema njegovim rečima, takve priče su u suprotnosti i sa međunarodnim standardima, sa baznim ciljevima Evropske strategije proširenja do 2035. godine, kao i sa daljim razvojem regionalnih odnosa i smernicama Deklaracije o razvoju dobrosusedskih i regionalnih odnosa, potpisane pre par meseci u Londonu.

Zvizdić je ocenio da se oni koji zagovaraju demarkaciju po etničkim linijama, sasvim sigurno ne zalažu za očuvanje mira i stabilnosti na prostoru zapadnog Balkana.

"Mir i stabilnost su ključni i najvažniji uslovi za nastavak i dobrosusedske saradnje i razvoja naših svih šest država na prostoru Zapadnog Balkana", istakao je on.

Predsedavajući Saveta ministara BiH je pozvao Hrvatsku i Srbiju da sa BiH potpišu ugovor o granici, kao što je to urađeno sa Crnom Gorom.

"Sa Hrvatskom da ratifikujemo Ugovor o granici i odredimo međunarodni koridor do otvorenog mora. Da sa Srbijom potpišemo Ugovor o granici na bazi međunarodno utvrđene granice iz 1991. godine i da time, ustvari, pokažemo verodostojnost naših izjava kada govorimo o poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta i unapredimo našu međusobnu saradnju i jačanje poverenja", naglasio je Zvizdić.

Govoreći o migrantsksoj krizi u BiH, Zvizdić je rekao da je u zemlju od početka godine ušlo 12 hiljada ilegalnih migranata, od kojih je interes za azil iskazalo njih 10.000, dok je 800 podnelo zahtev za azil.

"Ostaćemo posvećeni zaštiti granice BiH. U poslednje vreme smanjen je broj migranata koji ulaze u BiH", rekao je Zvizdić.

XS
SM
MD
LG