Dostupni linkovi

Sava Janjić: Kampanja protiv mene nalik pretnjama Ivanoviću


Sava Janjić i bivši potpredsednik SAD Džo Bajden
Sava Janjić i bivši potpredsednik SAD Džo Bajden

Iguman manastira Dečani Sava Janjić izjavio je da medijska kampanja, za koju tvrdi da se protiv njega vodi po direktnom nalogu vlasti iz Beograda, i te kako podseća na pretnje koje su pre ubistva upućivane lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću.

"Činjenica je, moram da priznam, da pretnje i beskrupulozna medijska kampanja koja se sprovodi po direktnom nalogu vlasti u Beogradu, a s vremena na vreme i u nekim prištinskim medijima, pa sam po prvima američki, a po drugima ruski špijun, i te kako podsećaju po svom 'rukopisu' na pretnje koje su upućivane i mom dragom prijatelju pokojnom Oliveru Ivanoviću. Oliver je danas mnogo teži na savesti onima koji su ga uklonili nego da je živ, jer njegovi ideali nadahnjuju mnoge mlade ljude da misle i žive slobodno i da ne budu moralni i politički beskičmenjaci", rekao je Janjić u intervjuu za list Vreme.

U intervjuu za Vreme koje će izaći u četvrtak, Sava Janjić je rekao da predloženi model razgraničenja između Srbije i Kosova predstavlja ogroman faktor nestabilnosti i veliku tragediju za srpski narod, koji većinski na Kosovu živi južno od Ibra.

"Ukoliko je reč o planu istorijskog 'razgraničenja Srba i Albanaca', koji nam je saopšten gotovo usputno, prilikom otvaranja jedne fabrike mesa, što neminovno vodi ka razgraničenju Srbije i buduće 'velike etničke Albanije', mogu samo da kažem da će to biti ogroman faktor nestabilnosti za ceo region i Evropu i velika tragedija za naš narod koji u većini živi upravo južno od Ibra. Lično mislim da narod Srbije to neće nikada prihvatiti bez obzira kako se manipulisalo eventualnim referendumom", rekao je Janjić.

Iguman manastira Dečani je rekao da to ne znači podršku ideji etničkog albanskog Kosova, čije "blagodati" Srbi osećaju na svojoj koži godinama kroz razne oblike diskriminacije, nepoštovanja sudskih odluka, kroz razna kršenja zakona ili napade na vernike SPC.

"Posebno zabrinjava formulacija o razgraničenju Srba i Albanaca, što automatski znači da tamo gde žive jedni, neće živeti drugi i obrnuto. Ovo je retrogradan model koji je u skladu sa politikom etničkog čišćenja u ratovima bivše Jugoslavije devedesetih godina, pa nije ni čudo što je aktivnu podršku politici podele, koju svaki na svoj način podržavaju i tumače Vučić i Tači, dao i jedan od ideologa ideje etničkog čišćenja na prostorima bivše Jugoslavije - Vojislav Šešelj", rekao je on.

Iguman Sava Janjić je rekao da je još tragičnije i da zabrinjava to što tako opasnu ideju podržavaju neki međunarodni predstavnici, koji ne vide kako će se štetno odraziti na region i Evropu i kako će dodatni presedan Evropu još više gurnuti u pravcu separatizma i ekstremnog nacionalizma.

XS
SM
MD
LG