Dostupni linkovi

Mektić: Raspolažem informacijama da vlast sprema incidente u Banjaluci


Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je na konferenciji za medije u utorak kako raspolaže pouzdanim informacijama da vlast RS-a, na čijem čelu se nalazi SNSD, pred izbore sprema teške incidente u Banjaluci.

Kaže da je otkrio da vlast za ove izbore priprema teške incidente kako bi se 7. oktobra stanovnici Banjaluke zatvorili u kuće. Kako kaže, to rade neki koji dolaze sa strane i koji su dolazili ovih dana, odnosno "oko kojih se digla velika haranga".

"To su pouzdane informacije kojim raspolažem. Poručujem građanima Banjaluke da se ne boje i da su ovo posljednji trzaji miševa. Nažalost, ni RTRS se nije oglasio o napadu na novinara sve dok se Milorad Dodik nije oglasio i osudio napad", rekao je Mektić.

Mektić je kritikovao vlast u RS-u navodeći kako su podijelili srpski narod i kako određene političke opcije u RS-u, poput Saveza za promjene, nazivaju stranim plaćenicima ili podanicima Bakira Izetbegovića.

Istakao je da niko više u Banjaluci ne može da se osjeća sigurno nakon napada na novinara BN televizije i ubistva Davida Dragičevića.

Ministar sigurnosti BiH rekao je da postoji mogućnost da su novinari otkrili radioaktivni otpad koji je stigao u Banjaluku, preko kojeg bi se trebalo grijati stanovništvo, odnosno trovati stanovnici tog grada.

"Vlast targetira i linčuje pa onda uz pomoć kriminalnog podzemlja, koje su instalirali, izvršavaju krivična djela. Ovdje se dobro zna ko to radi i koji su to kriminalci u Banjaluci. Ova vlast se okomila na Banja Luku jer je pretpostavka da je Banja Luka okrenula leđa ovoj vlasti", rekao je Mektić.

Podsjetio je da su navijači Borca pokušali održati proteste, ali da je kriminalna banda pretukla navijače i spriječila održavanje protesta. Kako kaže, u RS-u se više ne smije misliti vlastitom glavom.

"Dva najbogatija Drvarčanina Nenad Stevandić i Nikola Špirić sinoć su na RTRS-u govorili o neprijateljskom djelovanju OSA-e, a Špirićev sin radi u OSA-i i svaki mjesec uzima 3.500 KM. Kako on, tako veliki Srbin, dozvoljava sinu da radi po nalogu Bakira Izetbegovića", pitao je Mektić.

Špirića je nazvao najvećom "hodajućom pohlepom" kojoj je svet samo novac. Ministar sigurnosti BiH kritikovao je i opoziciju ističući da opozicija samo šalje saopštenja za javnost koja ne znače ništa, podsjećajući da su se i novinari ujedinili nakon sramotnog premlaćivanja novinara u RS-u.

"Šta kada institucije ne otkriju izvršioce? Šta će biti? Izdat će još jedno saopštenje? Kao oni u Kalinoviku kada su donijeli odluku da se Rusi povuku iz Češke. Pa kada je neko pitao šta ćemo ako se ne povuku, oni su rekli: 'Ako se ne povuku ponovo ćemo donijeti odluku da se povuku", kazao je Mektić.

Žestoko je kritikovao RTRS navodeći da ovaj mediji stvara atmosferu linča u RS-u i da se ponaša u krajnju ruku neprofesionalno.

"U Banja Luci se sprema dolazak raznih kriminalaca. Zato se preko RTRS-a plasiraju informacije da će neko pokrasti kamione i pokrasti izbore. Postoje osnovana saznanja, provjerena, da će udar ići na Banja Luku. Ne mogu vam reći ko je sljedeći. Imamo saznanja, ali o tome ne mogu govoriti, naveo je Mektić.

Što se tiče zabrane ulaska ruskom državljaninu Zaharu Prilepinu u BiH, Mektić je rekao da nije potpisao nikakvu crnu listu i da Ministarstvo sigurnosti BiH nema nikakve veze s operativnim poslovima Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

"Svaka država na svijetu pa i BiH ima određene baze inkriminisanih osoba. Ako je riječ o domaćim državljanima, onda postoje jedne mjere, a za strance postoje druge, poput ograničavanja ulaska u zemlju. U toj bazi ima blizu dvije hiljade stranaca i 98 posto su osobe afroazijskog porijekla za koje se mogu vezati radikalizam ili terorizam. Ministar ne odobrava nikome da unese ili ne unese bilo koga u tu bazu. Posljednji put kada sam imao sastanak s ambasadorom Rusije u BiH, on me detaljno ispitivao kako ide šta i da li ja dajem posljednji potpis da neka osoba uđe u bazu. Nisam mu želio odgovoriti. Čak sam mu odgovorio tako da se može steći dojam kao da ja dajem posljednji potpis", rekao je Mektić.

Istakao je da je ambasador Rusije u BiH čitav njihov razgovor dao medijima, što je naveo krajnje nekorektnim, jer je riječ o službenim razgovorima koje je vodio s ambasadorom.

"Prilepin je rekao da je od 20 do 30 puta bio u BiH. Kako je ulazio? Šta je radio? S kim je bio? S kim se sastajao i o čemu se sastajao? Samo je registrovano da je 2017. godine ušao u BiH. Imamo saznanja kako je ulazio. Ulazio je tako da ne bude prijavljen na graničnim prijelazima. On je vodio jednu ultradesničarsku stranku u Rusiji, sastajao se ovdje s ljudima i razrađivao planove kako treba uništiti i rasturiti opoziciju u RS-u. Posljednji sastanak je bio u Andrićgradu i na njemu su bili i Dodik i Emir Kusturica. Čak se nije libio ni puške. Ratovao je u Čečeniji, Ukrajini i tako dalje. Mi imamo bazu osoba koje idu i ratuju kao strani ratnici. U njegovoj jedinici je ratovao i određeni broj ljudi iz BiH", kazao je Mektić.

Pripadnici Granične policije BiH zabranili su ulazak i ruskom milijarderu Konstantinu Malofejevu, jer su ga vlasti BiH proglasile osobom koja predstavlja prijetnju Bosni i Hercegovini.

Mektić je rekao da ga je ruski ambasador u BiH otvoreno pitao zbog čega je Malofejevu zabranjen ulazak u BiH. Kako kaže, otvoreno mu je kazao da je odluka donesena zbog pranja novca, pitajući zbog čega ambasador Rusije to nije rekao medijima.

XS
SM
MD
LG