Dostupni linkovi

Ruskom piscu Zaharu Prilepinu 'zabranjen ulazak u BiH'


Zahar Prilepin
Zahar Prilepin

Ruskom piscu Zaharu Prilepinu zabranjen je ulazak u Bosnu i Hercegovinu zbog sigurnosnih razloga.

Kako se navodi u dokumentu koji je u posjedu Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA) odredila je zabranu zbog "prijetnje po sigurnost BiH".

"Njegovo prisustvo na teritoriji Bosne i Hercegovine predstavlja prijetnju sigurnosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima", ističe se u dokumentu.

Ovu naredbu OSA je donijela 26. marta 2018.

Prilepin je trebao u petak učestvovati na književnoj večeri u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci.

Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Granične policije BiH nije mogao dobiti potvrdu ni demanti vijesti da je ruskom piscu onemogućen ulazak u BiH. RSE je kontaktirao i Ministarstvo sigurnosti BiH pod čijom je ingerencijom Granična policija BiH, gdje takođe ne raspolažu podacima o zabrani ulaska Prilepinu.

Istovremeno, Radiju Slobodna Evropa je u Ambasadi Ruske Federacije u BiH rečeno da čekaju zvaničnu potvrdu i da će nakon toga izdati saopštenje za javnost.

Zahar Prilepin je savremeni ruski pisac. Njegove knjige su uključene u program ruskih humanističkih fakulteta.

On je 2017. godine bio je gost i režisera Emira Kusturice na Kustendorfu, a u Andrićgradu mu je uručena nagrada "Ivo Andrić" za životno djelo.

Pripadnici Granične policije BiH su krajem maja 2018. zabranili ulazak i ruskom milijarderu Konstantinu Malofejevu, jer su ga vlasti proglasile osobom koji predstavlja prijetnju Bosni i Hercegovini.

Malofejev je osoba sa crnih lista Sjedinjenih Država i Evropske unije, zbog, kako je ranije navedeno, povezanosti sa separatistima u istočnoj Ukrajini i na Krimu.

Pročitajte: Ruski oligarsi dolaze po srpske medije

XS
SM
MD
LG