Dostupni linkovi

Crnogorski premijer: Dačićeva izjava netačna i nepristojna


Crnogorski premijer Duško Marković
Crnogorski premijer Duško Marković

Crnogorski premijer Duško Marković okarakterisao je danas najnovije javne istupe šefa srpske diplomatije Ivice Dačića u vezi s Crnom Gorom kao "netačne i nepristojne".

"Izjava ministra Dačića nije tačna, nepristojna je i ne bih je više komentarisao", rekao je novinarima u Draču Marković, upitan da li su odnosi Crne Gore i Srbije pogoršani ili neko namerno plasira takve informacije, prenose "Vijesti".

Dačić je u nedavnim javnim nastupima oštro kritikovao Podgoricu, optužujući je za "diskriminaciju" i "torturu" Srba u Crnoj Gori.

Crnogorska opoziciona Nova srpska demokratija (NOVA) saopštila je da je Dačić, tokom susreta s liderom te stranke Andrijom Mandićem krajem prošle nedelje u Beogradu, kazao da sa "zabrinutošću gleda na seriju poteza zvanične Podgorice" u kojima je prepoznao "torturu i diskriminaciju nad građanima Srbije u Crnoj Gori, kao i nad Srbima u toj zemlji".

"Izražavam bojazan da se radi o smišljenom projektu, o mogućoj organizovanoj političkoj akciji usmerenoj protiv srpskog naroda. Državljani Srbije trpe maltretiranje od crnogorskog sudstva i tužilaštva, bezrazložno se pritvaraju, neki su godinama u pritvoru, drugi imaju zabranu izlaska iz Crne Gore, a posebna priča je diskriminacija nad Srbima iz Crne Gore kojima se pokušavaju uskratiti sva moguća prava, od zapošljavanja do zabrane upotrebe srpskog jezika u školama, na udaru se nalazi Srpska pravoslavna crkva, progone se politički lideri Srba", prenela je NOVA Dačićeve reči na sastanku s Mandićem.

Prema istom izvoru, Dačić je tada naveo i da "nema primera u Evropi u 21. veku da je jedan narod u tako lošem položaju kao što su Srbi u Crnoj Gori".

Marković je danas u Draču učestvovao na neformalnom sastanku premijera zapadnobalkanske šestorke, kojem su prisustvovali i evropski komesar za proširenje Johanes Han i predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti.

Prema navodima medija, sastanku su uz Markovića prisustvovali i domaćin, albanski premijer Edi Rama i premijer Kosova Ramuš Haradinaj, dok premijerka Srbije Ana Brnabić i predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić nisu doputovali u Drač.

Vlada Makedonije je saopštila da premijer Zoran Zaev nije otputovao u Drač zbog lošeg vremena.

XS
SM
MD
LG