Dostupni linkovi

Aung San Su Ći: Povratak Rohindži zavisi od Bangladeša


Politički lider u Mjanmaru Aung San Su Ći izjavila je danas da Bangladeš odlučuje o brzini povratka izbeglih Rohindži u Mjanmar.

Više od 700.000 Rohindži muslimana pobeglo je iz većinski budističkog Mjanmara u Bangladeš zbog brutalne vojne akcije nad ovom manjinom pre godinu dana.

Dve države u novembru su potpisale sporazum o njihovom povratku, ali on se ne sprovodi. Mnogi strahuju da se vrate u spaljena sela, gde su se, prema njihovim svedočenjima, dešavala ubistva, mučenja i silovanja.

Bangladeš insistira da su Rohindže na njegovoj teritoriji samo privremeno, ali ih ne primorava da se vrate, preneo je AFP.

Su Ći, dobitnica Nobelove nagrade za mir, rekla je u govoru u Singapuru da je Mjanmar spreman da primi Rohindže nazad.

"Veoma je teško da odredimo vremenski rok jednostrano zato što moramo da sarađujemo sa Bangladešom da bi se to dogodilo. Bangladeš treba da odluči koliko brzo taj proces treba da se sprovede", rekla je ona.

Dve države se spore u vezi sa detaljima sporazuma o repatrijaciji, poput načina na koji su izbeglice opisane u ličnim dokumentima u Bangladešu.

Rohindže žive u prepunim kampovima u graničnoj oblasti Koks Bazar, gde su im garantovani bezbednost i građanska prava dok se ne vrate u svoju mjanmarsku državu Rakine.

Prema oceni UN, još ne postoje uslovi za njihov povratak.

XS
SM
MD
LG