Dostupni linkovi

Protesti medija zbog premlaćivanja novinara u Banjoj Luci


Stop nasilju nad novinarima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

U znak protesta zbog napada na novinara bijeljinske televizije BN, Vladimira Kovačevića, u Banjoj Luci ispred Palate Republike, gdje je sjedište Predsjednika RS-a Milorada Dodika, tačno u pet do dvanaest okupili su se novinari.

Na skupu je istaknuto da se od policije traži da hitno reaguje i pronađe odgovorne za ovaj napad.

Okupilo se nekoliko stotina ljudi, novinara, predstavnika nevladinog sektora, građana. Svi oni organinizirani su putem facebook grupe, koja je formirana neposredno nakon što je sinoć stigla vijest o napadu na Kovačevića.

Predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković istakao je da je napad na Kovačevića 41. napad na novinare ove godine, da se radi o pokušaju atentata i da svi novinari u BiH imaju metu na čelu.

Okupilo se nekoliko stotina ljudi, novinara, predstavnika nevladinog sektora, građana
Okupilo se nekoliko stotina ljudi, novinara, predstavnika nevladinog sektora, građana

Dva nepoznata mladića u nedjelju uveče, 26. avgusta, u banjalučkom naselju Obilićevo brutalno su pretukli novinara bijeljinske televizije BN Vladimir Kovačević.

Kovačević je nakon prijavi napada policiji smješten na odeljenje hirurgije, a na društvenim mrežama napisao je da je zadobio više povreda u predjelu glave i tijela zbog čega je zadržan na bolničkom liječenju.


Kovačević je, navode iz BNTV-a, u telefonskom razgovoru sa direktorom Vladimirom Trišićem rekao da su ga dvojica muškaraca sačekala ispred zgrade u kojoj stanuje.

"Prošao sam pored njih ne očekujući bilo šta da će mi se desiti. Odjednom su nasrnuli na mene razvukli šipke i počeli da me udaraju", rekao je Kovačević.

Uređivački kolegijum BN TV-a, u saopštenju, najoštrije osuđuje ovaj napad i zahtjeva od MUP RS da što prije reaguje i nađe počinice ovog gnusnog napada.

Takođe, uređivački kolegijum BN TV podsjeća da se već duže vrijeme u određenim političkim krugovima pravi hajka na novinare njiove TV kuće.

"Zbog toga upozoravamo MUP RS da što prije obezbijedi slobodu rada i kretanja kako našim tako i ostalim novinarima. U protivnom ćemo biti primorani da sami preduzmemo korake na zaštiti naših ljudi", poručio je uređivački kolegijum RTV BN.

Kovačević je u nedjelju bio na radnom zadatku u sklopu koga je pratio skup "Pravda za Davida".

U znak protesta zbog napada na svog novinara, u ponedjeljak ujutru je ova televizija počela Jutarnji Dnevnik i Vijesti sa zatamnjenim ekranom na kojem je bio natpis: "Otvoreni protest zbog napada na novinara BN TV. Tražimo od MUP-a Republike Srpske da otkrije napadače".

Povodom napada na Kovačevića oglasio se i Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari.

"Zaprepašteni smo načinom na koji je napad izveden, cijenimo ga organiziranim i dobro isplaniranim činom ciljano usmjerenim na ugrožavanje života novinara Kovačevića i zaustavljanje njegovog profesionalnog rada za BN televiziju.

Posebno zabrinjava činjenica da je novinar Kovačević napadnut neposredno nakon što je poslao svoje izvještaje sa građanskih protesta na Trgu Krajine u Banja Luci, gdje se svakodnevno okuplja grupa 'Pravda za Davida', te nakon niza verbalnih napada i političkih pritisaka na novinare BNTV od strane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i drugih zvaničnika vladajuće koalicije u tom entitetu", navodi se u saopštenju.

Iz Upravnog odbora Udruženja / udruge BH novinari naglašavaju još jednom da je predsjednik Milorad Dodik svoje javno i političko djelovanje prečesto usmjeravao na novinare i medije, ponižavao ih i vrijeđao na najprimitivnije načine; proglašavao ih neprijateljima, špijunima i stranim plaćenicima, čime ih je pretvarao u “žive mete” i otvarao prostor za direktno nasilje.

"Te prijetnje i napadi nikada nisu sankcionirani, niti su nadležne policijske i pravosudne institucije RS preduzele efikasne i zakonom propisane mjere zaštite novinara i njihovog prava na slobodan i dostojanstven rad. Zbog toga Upravni odbor BH novinara ovaj put rezolutno zahtjeva od MUP-a Republike Srpske hitnu i profesionalnu istragu napada na novinara Vladimira Kovačevića. Ukoliko u najkraćem roku, ne dužem od pet dana, javnost ne bude obaviještena o svim okolnostima napada, uključujući i imena napadača i onih koji stoje iza njih, smatraćemo direktno odgovornim najviše zvaničnike i institucije Republike Srpske za ovaj kriminalni akt, a novinare iz cijele BiH pozvati na proteste i bojkot svih aktivnosti aktuelnih vlasti u RS", navedeno je u saopštenju Upravnog odbora BH novinara.

Napad na Kovačevića osudio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, a osuda napada stigla je iz Vlade Republike Srpske, te pojedinih političkih partija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG