Dostupni linkovi

Vučić ambasadoru Kifu: Što ste menjali granice 2008. godine?


Denis Kif i Aleksandar Vučić
Denis Kif i Aleksandar Vučić

"Pa, što je menjao granice 2008. godine?" – tako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio na izjavu britanskog ambasadora u Srbiji Denisa Kifa koji je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da Velika Britanija smatra da rasprava o mogućoj podeli ili promeni granica Kosova, razgraničenju ili razmeni teritorija između Kosova i Srbije, mora uzimati u obzir sva pitanja, rizike i cenu, koje te teme otvaraju.

"Za Srbe je donelo ogroman rizik i cenu to što ste menjali granice 2008. godine, što ste urušavali Srbiju 1999. godine, a za to ćete da nađete opravdanje u humanitarnoj katastrofi, i što ste menjali opet granice 1991. godine, 1992", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u austrijskom Alpbahu gde je sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem učestvovao na Evropskom forumu.

"Svakih deset godina, kada to vama odgovara, vi možete da menjate granice, a kada neko drugi, koga se to tiče, nešto pokuša da uradi mimo vašeg znanja, onda komentarišete da će platiti cenu i da je visok rizik", dodao je Vučić.

Upitao je i "koliki je rizik ukoliko do dogovora ne dođe", te dodao da, suštinski, zamrznuti konflikt ne postoji, jer se, "zapravo samo čeka ko će na koga da udari".

Predsednik Srbije je rekao i da "želi da veruje da je Kif imao dobru nameru".

"Ali, čekam da dobijem odgovor što ste menjali granice 2008. godine i što ste u roku od nekoliko dana priznali nezavisno Kosovo suprotno Rezoluciji 1244", naveo je Vučić.

Kif: Zvanični predlog podele još je samo ideja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

XS
SM
MD
LG