Dostupni linkovi

Tači: Predlog korekcije granica ne podrazumeva podelu Kosova niti razmenu teritorija


Hašim Tači
Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je predlog o korekciji granice sa Srbijom izneo kao jedinu mogućnost za legitimizaciju političkog zahteva albanskih lidera Preševske doline.

„To ne podrazumeva podelu Kosova, razmenu teritorija ili autonomiju za Srbe“, kazao je Tači na konferenciji za novinare u sredu.

Kako je objasnio, korekcija granice predviđa potpuno pripajanje i u celosti Preševa, Medveđa i Bujanovca Republici Kosova.

„To bi bio transparentan i odgovoran, mirovan proces između Kosova i Srbije. Ako se obe strane slože sa tim, niko neće moći da se tome usprotivi“, dodao je on.

Tači je kazao da će ako je potrebno, Kosovo izmeniti i svoj Ustav u slučaju pripajanja Preševske doline.

„Ako Skupština Kosova nije spremna to da uradi, onda je i referendum ustavna kategorija“, dodao je.

Na izjavu premijera Kosova Ramuša Haradinaja da se granice mogu promeniti samo ratom, Tači je istakao da je "vreme rata okončano", i da korekcija granice može da se desi „ako postoji obostrana saglasnost“.

„Zahtev političkih lidera Preševa, Medveđe i Bujanovca je sada institucionalizovan i ja ću ga predstaviti u Briselu. Biće veoma teško, mogu reći i nemoguće, alii ja ću to pokušati. Ovaj trenutak ne treba da se izgubi“, istakao je Tači, dodajući da građani Preševske doline ionako dolaze na Kosovo, te je taj deo napustilo oko 12 hiljada stanovnika.

Na pitanje zašto sada podržava korekciju granica, dok je pre par meseci bio izričito protiv toga, Tači je kazao da se međuvremenu pojavio zahtev političkih lidera Preševske doline o tome.

„Ja nisam čovek koji se ne menja, već se prilagođavam legitimnim i istorijskim zahtevima“, dodao je.

XS
SM
MD
LG