Dostupni linkovi

Ambasada Rusije razočarana zabranom ulaska Prilepinu u BiH


Ruski pisac Zahar Prilepin

Ambasada Ruske Federacije u BiH izrazila je zabrinutost i duboko razočarenje zbog zabrane ulaska u Bosnu i Hercegovinu ruskom piscu Zaharu Prilepinu, javlja Srna.

"Ambasada izražava zabrinutost i duboko razočaranje zbog ovog incidenta. Obratili smo se Ministarstvu inostranih poslova BiH za razjašnjenjem", saopšteno je iz Ambasade Rusije.

U saopštenju se podseća da je u četvrtak na Graničnom prelazu Rača između BiH i Srbije ruskom državljaninu Evgeniju Zaharu Prilepinu zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

"Evgenij (Zahar) Prilepin je poznati ruski pisac ne samo u Rusiji, već širom sveta, uključujući BiH i Srbiju. On je trebalo da stigne u BiH na poziv rukovodstva Narodne biblioteke grada Banjaluka kao počasni gost 53. Kočićevog zbora, odnosno književne večeri u Narodnoj biblioteci u okviru ovog događaja", ističu iz Ambasade Rusije.

U saopštenju se napominje da je Prilepin ranije više puta boravio u poseti BiH.

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je neverovatno to što je Prilepinu zabranjen ulazak u BiH.

"Uopšte ne mogu da verujem u ove stvari koje slušam, malo, malo, pa je nekome zabranjen ulazak", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Tesliću.

Ruskom piscu Zaharu Prilepinu zabranjen je ulazak u BiH zbog, kako se navodi, bezbednosnih razloga. Ovu naredbu donela je Obaveštajno-bezbednosna agencija (OBA) 26. marta ove godine.

U obrazloženju rešenja o zabrani ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu, koje je u posedu novinske agencije Srna, navodi se da njegovo prisustvo na teritoriji Bosne i Hercegovine "predstavlja pretnju bezbednosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH".

XS
SM
MD
LG