Dostupni linkovi

Izetbegović odbacio Ivanićevu i Čovićevu reakciju na njegov telegram


Odbacujemo i smatramo neprimjerenom i nepotrebnom reakciju članova Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i Dragana Čovića na telegram saučešća kojeg je predsedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio povodom smrti bivšeg generalnog sekretara UN-a Kofija Annana, saopšteno je danas iz Izetbegovićevog kabineta.

U saopštenju se navodi da je "potpuno nejasno šta to u telegramu saučešća duboko zadire u domen neprihvatljive političke kvalifikacije", te "koju od neospornih činjenica Ivanić i Čović dovode u pitanje".

"Dovode li u pitanje da se u Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima, koji je presuđen pred Haškim tribunalom i Međunarodnim sudom pravde", ističe se u saopštenju.

Iz Izetbegovićevog kabineta dalje su postavili pitanje - da li Ivanić i Čović "dovode u pitanje da su UN vlastitu 'zaštićenu' zonu prepustile pokolju". Ili, da je sam Kofi Annan 1999. godine javno objavio izvinjenje zbog grešaka koje su UN počinile tokom rata u BiH, posebno apostrofirajući Srebrenicu, za koju je kazao da će "vječno progoniti našu istoriju".

"Posebno iznenadđuje odnos Dragana Čovića prema genocidu u Srebrenici i uopšte zločinima počinjenim nad Bošnjacima. Čović u svemu ima dvostruke standarde, pa i u pravu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da zastupa ovu instituciju", navedeno je u saopštenju.

Iz Izetbegovićevog kabineta su dodali da je Čović u svojstvu predsjedavajućeg, uprkos upozorenju, napravio skandal u Beogradu, kada je samoinicijativno ponudio prenos suvereniteta BiH na Srbiju po pitanju odnosa sa Kosovom.

"Sada se ograđuje od sadržaja Izetbegovićevog saučešća koje je potpuno bazirano na činjenicama i upućeno u skladu sa dosadašnjom praksom u Predsjedništvu BiH", navodi se u saopštenju.

Sve što je napisano u telegramu saušešća su nepobitne činjenice koje, ma koliko se neko trudio, ne mogu biti dovedene u pitanje, naglašava se u saopštenju i dodaje da je Izetbegović rekao istinu, te da mu za to nije trebala bilo čija saglasnost.

"Istina se ne može promijeniti, ne smije se prećutkivati i od nje se niko ne može ograditi", ističe se u saopštenju.

Srpski i hrvatski članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Dragan Čović ranije danas su se ogradili od saopštenja koje je izdao bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović povodom smrti Kofija Annana, bivšeg generalnog sekretara UN-a.

Izetbegović je između ostalog u telegarmu naveo da je Kofi Annan koji, prema riječima aktuelnog generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija Guterresa u mnogo čemu simbolizira UN, "svjedočio i bio učesnik najtežih propusta i grešaka UN-a koje su dovele do genocida u Srebrenici".

XS
SM
MD
LG