Dostupni linkovi

Ivanić i Čović se ograđuju od Izetbegovićevog saopćenja o Annanu


Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović
Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić i Dragan Čović su u zajedničkom saopćenju istakli da predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ne može da istupa uime cijele institucije, ukoliko za to nema saglasnost druga dva člana, već isklјučivo kao bošnjački član Predsjedništva BiH.

Naglasili su da ne dijele ocjene koje je "kolega Izetbegović uputio u tekstu povodom smrti bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Annana (Anan)" i osuđuju takvu zloupotrebu pozicije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

"Kolega Izetbegović nije mogao, bez prethodne konsultacije, da uime Predsjedništva BiH objavi telegram saučešća i saopćenje za javnost koje, osim izraza saosjećanja, duboko zadire u domen neprihvatlјive političke kvalifikacije", kazali su Ivanić i Čović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović jučer je uputio uime Predsjedništva BiH i lično ime telegram saučešća porodici Kofija Annana.

Izetbegović je naveo da je Kofi Annan koji, prema riječima generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija Guterresa u mnogo čemu simbolizira UN, "svjedočio i bio učesnik najtežih propusta i grešaka UN-a koje su dovele do genocida u Srebrenici".

XS
SM
MD
LG