Dostupni linkovi

Tužilac Eljez Bljakaj: Ostavka protest i poruka


Ilustracija
Ilustracija

Glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova Rešat Milaku izjavio je da je tužilac specijalnog tužilaštva Eljez Bljakaj podneo ostavku zbog poslovne ponude u Sjedinjenim Državama, ali je i dodao da je u njegovoj optužnici sa listama veterana bilo propusta.

Ostavka Bljakaja uzburkala je kosovsku javnost, pošto se pisalo da je vodio istragu u vezi manipulacija sa listama veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova. U istražnoj fazi su osigurani dokazi koji ukazuju da je preko 19.000 ratnih veterana dobilo beneficije Komisije za ratne veterane i invalide na nezakonit način. Njegova optužnica nikada nije završila na sud.

Glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova Milaku u ponedeljak je na konferenciji za novinare reka da je u njegovoj optužnici bilo propusta.

„Od trenutka kada smo dobili dokumentaciju Vlade Kosova u tužilaštvu, oko 80 hiljada aplikacija, tužilac Bljakaj zajedno sa 7 zvaničnika specijalnog tužilaštva, radili su tokom radnog vremena, nakon radnog vremena, tokom praznika i tokom vikenda na finalizaciji dokumenata o tome ko je ispunio uslove za veterane a ko nije. Razmatranje dokumentacije trajalo je nekoliko meseci“, naveo je Milaku.

Tokom istrage Milaku je predložio tužiocu da se na kraju imenuju ljudi koji nisu ispunili uslove za status veterana, kako bi se od pretpretresnog sudije zatražilo da prekine isplatu veteranskih penzija tim osobama.

Prema njegovim rečima, za te osobe koje su navodno status veterana stekle nezakonski, godišnje se izdvaja oko 38 miliona eura.

„Ovo je krivično delo koje je najviše nanelo štetu budžetu Kosova“, kazao je on.

Međutim, pre nego što je Bljakaj predao optužnicu svome šefu, obavestio ga da ima poslovnu ponudu u Sjedinjenim Državama. Nakon toga, doneo je i optužnicu koja nije bila potpisana, a pod datumom 11.07. iako se to desilo nekoliko dana pre toga.

„Rekao je da je to osetljivo pitanje, kazao mi je da razmotrim optužnicu, ukoliko imam neku zamerku, nešto da dodam ili maknem. Kada sam je posle nekoliko dana pročitao, primetio sam da se samo navodi cifra od 19,060 osoba koje su zloupotrebile proces, bez navođenja imena“, kazao je Milaku.

Milaku je preneo Bljakaju da optužnica ne može da bude podignuta na taj način, i da bi svaki sudija vratio slučaj, s čime se složio i Eljez i obećao da će dodatno da radi na tome ali nakon godišnjeg odmora.

„Bljakaj je otišao na odmor, i 12.07. poslao mi je email sa potpisanom optužnicom. Kazao je da ono o čemu smo razgovarali je izazov koji zahteva više vremena, i da je bolje da krene optužnica i suđenje. Kako je naveo Bljakaj, 'naš glavni cilj je da se na kraju suđenja dokaže da je ceo proces bio nezakonit i da sve treba da počne iz početka'“, izjavio je Milaku.

Glavni tužilac specijalnog tužilaštva je zatražio da se izvade administrativni podaci, ali je tužilac Bljakaj rekao da ga sačekamo da se vrati sa odmora.

U međuvremenu, Bljakaj je podneo ostavku u Specijalnom tužilaštvu.

„Dakle, ne radi se o blokadi njegovor rada, da li da optužimo nekoga ili ne, već da optužnica nije potpuna. Nismo hteli nikoga da amnestiramo, niti da nekome pomognemo“, kazao je Milaku.

Nakon konferencije glavnog tužilaca Specijalnog tužilaštva, po prvi put se oglasio i sam tužilac Bljakaj putem Fejsbuka.

Kako je naveo, njegova ostavka ima dva značaja – protest i poruku.

„Protest u smislu izražavanja nezadovoljstva i neslaganja u krajnje ispolitizovanom menadžerisanju, gde slučajevi visokog profila jako teško prolaze, a i kada uspeju da prođu, ceo proces se ucenjuje u cilju da u kasnijim fazama ti slučajevi propadnu, i sve to u svrhu dnevne politike“, napisao je Bljakaj.

Dodao je da je poruka za njegove kolege da ne smeju da prodaju principe i dostojanstvo pre uspona u karijeri, ili zarad njihovih šefova, plata koje ne zaslužuju, pretnji i drugih koristi niskih motiva.

„Zato što našim servilnim pristupom doprinosimo uništenju naše države, nade za izgradnju zakonske države, napora i požrtvovanja mnogih generacija“, dodao je Bljakaj.

On je dodao da mu se pretilo u nekoliko slučajeva ranije, uključujući i slučaj ’veterana’, ali da je sve to ignorisao, što je otežalo život članovima njegove porodice.

„Dobio sam telefonske pozive od poznatih i nepoznatih osoba, kontaktirali su me lično, slali razno-razne poruke pozivajući se na svetu borbu OVK-a, ’pazi se u šta si ušao’, ’oprezno jer želiš da ukaljaš ratne vrednosti’, ’jel te boli državni novac, da ne uzimamo od tebe’..“, stoji u obraćanju Bljakaja. On dodaje da je i pored svega nastavio da radi sa ekipom kako bi na kraju došli do sveobuhvatne istrage i optužnice.

„I još uvek ne razumem razloge zašto ista nije prosleđena sudu“, dodao je.

Bljakaj je takođe dodao da ga je tokom istrage i tokom intervjua glavni državni tužilac Aleksandar Ljumezi hitno pozvao u kancelariju i pitao ga zašto je tražio da intervjuiše predsednika Skupštine, Kadriju Veseljija (čak i kao svedoka) u slučaju ’veterana’, navodeći da „oni imaju imunitet i nema potrebe da se zovu“.

Bljakaj dodaje da je se sa glavnim tužiocem Specijalnog tužilaštva dogovorio da Ljumezija više ne obaveštavaju o slučaju, ali „na kraju nije ispalo tako i deluje da je Ljumezi bio informisan i upoznat o optužnici, a g. Milaku mi više od mesec dana nije odgovorio, zadržavajući moju potpisanu optužnicu“.

Ovaj slučaj, dodaje Bljakaj, izneo je na videlo realnost o nivou, integritetu i moralu, i kako se lako zloupotrebljava i krade ’naša kuća’.

„Trebamo da se plašimo samo jednog, a to je sram, a ja trenutno ne prihvatam da budem tužilac jedne države i da se sramim, jer je to najveća pretnja“, dodao je.

Istakao je da mu nije bilo omogućeno da prijavi ova kršenja, jer je sistem „u rukama jednog broja tužilaca koji ne priznaju zakon i procedure“.

XS
SM
MD
LG