Dostupni linkovi

Ruska aktivistkinja: Sencov neće odustati od štrajka glađu


Ukrajinski reditelj Oleg Sencov koji štrajkuje glađu više od tri meseca u ruskom zatvoru, "želi i nada se da će ostati živ" ali neće odustati od štrajka uprkos pogoršanju zdravstenog stanja, izjavila je danas ruska aktivistkinja Zoja Svetova koja ga je posetila u zatvoru.

"On nije samoubica, želi da živi i tome se nada. Podsetio me je na čoveka koji boluje od raka ali je ubeđen da će pobediti bolest i nastaviti da živi", rekla je Frans presu Svetova koja je dva sata razgovarala sa zatvorenikom.

Prema njenim rečima, Sencov nema nameru da prekine štrajk glađu dok ne budu oslobođeni ukrajinski politički zatovrenici. "Veoma je jak duhom i to mu daje snagu da podnese zatvorske uslove kao i nadu da će njegovi zahtevi biti ispunjeni pre ili kasnije", rekla je ona i dodala da ukrajinski reditelj može da ustane, gleda televiziju, prima i piše pisma.

Sencov (42), rodom s crnomorskog poluostrva Krima koje je Rusija pripojila, započeo je 14. maja štrajk glađu tražeći da budu oslobođeni svi ukrajinski "politički zatvorenici". Osuđen je na 20 godina zatvora zbog terorizma i šverca oružja.

Zatvorska služba je pre nekoliko dana saopštila da je njegovo stanje zadovoljavajuće.

Advokat reditelja rekao je nedavno da mu je Sencov, protivnik pripajanja Krima Rusiji, rekao da je spreman da umre. Prema navodima advokata, Sencov je dosta smršao od početka štrajka glađu i ima problema sa srcem.

Savet Evrope, Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja - G7, kao i brojne javne ličnosti među kojima američki pisac Stiven King, zatražili su oslobođanje ukrajinskog reditelja. Evropski sud za ljudska prava zatražio je nedavno da ukrajinskom reditelju bude ukazana odgovarajuća zdravstvena nega.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ponovio je danas da pomilovanje nekom zatvoreniku može da bude razmotreno samo ako ga traži sam osuđenik, čemu se Sencov protivi.

XS
SM
MD
LG