Dostupni linkovi

EU zatražila od Rusije da Sencovu pruži lekarsku pomoć


Oleg Sencov u zatvoru
Oleg Sencov u zatvoru

Evropska unija (EU) pozvala je danas Rusiju da obezbedi "odgovarajući lekarsku pomoć" Olegu Sencovu, ukrajinskom reditelju koji štrajkuje glađu od 14. maja u ruskom zatvoru.

"Zdravstveno stanje Sencova brzo se pogoršava. Očekujemo od Rusije da pruži odgovarajuću lekarsku pomoć, u skladu s merama koje je 25. jula odredio Evropski sud za ljudska prava", saopštila je EU.

Jelisejska palata saopštila je da francuski predsednik Emanuel Makron danas treba da razgovara s ruskim kolegom Vladimirom Putinom o sudbini ukrajinskog reditelja.

Rođaka reditelja je pre dva dana rekla da je dobila pismo od Sencova u kojem navodi da strahuje da mu se bliži kraj.

"Situacija je izuzetno loša, katastrofalna. Oleg mi je poslao pismo putem advokata. Skoro da više sam ne može da ustane. Napisao mi je da mu se bliži kraj a nije pomenuo oslobađanje", navela je Natalija Kaplan na Fejsbuku.

Sencov (42) koji štrajkuje glađu od 14. maja, odbija da ga prebace u civilnu bolnicu iz straha da neće izdržati put to bolnice, dodala je njegova rođaka.

Taj reditelj, rodom s crnomorskog poluostrva Krima koje je Rusija pripojila, započeo štrajk glađu tražeći da budu oslobođeni svi ukrajinski "politički zatvorenici". Osuđen je na 20 godina zatvora zbog terorizma i šverca oružja.

Savet Evrope, Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja - G7, kao i brojne javne ličnosti među kojima američki pisac Stiven King, zatražili su oslobođanje ukrajinskog reditelja.

Evropski sud za ljudska prava zatražio je nedavno da ukrajinskom reditelju bude ukazana odgovarajuća zdravstvena nega.

XS
SM
MD
LG