Dostupni linkovi

Mirni prosvjedi povodom obljetnice nasilja u Charlottesvilleu


Prosvjed bijelih nacionalista u Charlottesvilleu

Tisuće ljudi okupljenih u parku ispred Bijele kuće u namjeri slanja poruke da rasizam nije poželjan u Sjedinjenim Državama prosvjedovalo je zbog skupa bijelih nacionalista povodom obljetnice nasilja u Charlottesvilleu (Šarlotsvil).

Dvadesetak bijelih nacionalista okupilo se u Washingtonu, na obljetnicu nasilnog skupa desničara u Charlottesvilleu, a od sudionika kontraprosvjeda razdvajali su ih brojni pripadnici policije.

Skupovi u Charlottesvilleu i Washingtonu protekli su mirno, mada u nekoliko navrata uz tenzije, navela je agencija AP, dodajući da je jedna osoba uhićena u Washingtonu, a četiri u Charlottesvilleu.

Organizator skupa nacionalista Jason Kessler (Džejson Kesler), pokretač prošlogodišnjeg okupljanja u Charlottesvilleu nazvanog "Ujedinimo desnicu", očekivao je 100 do 400 sudionika, ali se pojavilo tek dvadesetak, prenijela je agencija.

Američki predsednik Donald Trump (Tramp), koji je pojačao tenzije prošle godine optuživši "obje strane" za nasilje, mržnju i netrpeljivost, tijekom obilježavanja obljetnice nasilnog prosvjeda bijelih nacionalista u Charlottesvilleu bio je na radnom odmoru u svom golf klubu u New Jerseyju.

Ipak, Trump je 11. kolovoza na Twitteru osudio rasizam i pozvao na "ujedinjenje nacije", povodom obilježavanja obljetnice nasilnog prosvjeda bijelih nacionalista u Charlottesvilleu, u Virginiji.

Šarlotsvil: Automobilom na protvnike ultradesničara
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

XS
SM
MD
LG