Dostupni linkovi

Srpska lista: Razgraničenje prihvatljivo ukoliko garantuje više prava i sloboda


Predstavnici Srpske liste na sastanku sa državnicima Srbije u Beogradu
Predstavnici Srpske liste na sastanku sa državnicima Srbije u Beogradu

“Ideja razgraničenja Srbije i Kosova je Srbima prihvatljiva ako im garantuje više slobode i prava nego što imaju sada”, izjavio je potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

"Kada govorimo o različitim idejama moram da ponovim reči predsednika Vučića da smo miljama daleko od rešenja. Mi već decenijama živimo u neizvesnosti i kada sve uzmete u obzir, ukoliko postoji bilo kakva šansa za ekomnomsko-politički napredak, siguran sam da će takvo rešenje Srbi podržati, rekao je Radio-televiziji Srbije Igor Simić.

On je naveo da, iako su detalji nepoznati, poruka državnog vrha da će Srbi, ukoliko dođe do rešenja, imati više nego sada uliva poverenje među Srbe na Kosovu.

"Poruka našeg državnog vrha da ćemo imati više nego sada i da se neće dozvoliti bilo kakvo nasilje i da se na taj način neće rešavati politički problemi. Za ovih šest godina napravljen je ogroman napredak, zahvaljujući pre svega predsedniku Aleksandru Vučiću i našem pregovaračkom timu, da uopšte dođemo u poziciju da razgovaramo o legitimnim interesima Srba na KiM", objašnjava Simić.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine planiran je za početak septembra. Predsednik Srbije je u četvrtak izašao u javnost s predlogom razgraničenja Srbije i Kosova, dok je kosovski predsednik govorio o pripajanju Kosovu područja opština Medveđa, Bujanovac i Preševo, bez kako je rekao, daljeg menjanja granica.

XS
SM
MD
LG