Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UN: Rusija da prekine mučenja u zatvorima


Zatvor Jaroslav

Rusija mora da prekine često mučenje zatvorenika i goni počinitelje, uključujući zatvorske čuvare snimljene kako ih tuku što je izazvalo javne proteste, saopštili su u petak istražioci UN za ljudska prava, prenosi Rojters

Komisija Ujedinjenih nacija protiv mučenja je zatražila od ruskih vlasti da je izveste o drastičnom slučaju stražara koji su prebili Jevgenija Makarova sa štapovima te o maltretiranju aktivista i novinara.

Novine Novaja Gazeta su prošlog mjeseca objavile video klip od deset minuta o pomenutom incidentu dodajući da se dogodio u junu 2017. u zatvoru u gradu Jarsolavl, severoistočno od Moskve.

Panel UN je izrazio zabrinutost da je u ovom slučaju, “video nadzor bio neefektivan u sprečavanju mučenja, da je video snimak bio skriven skoro celu godinu te da je istraga pokrenuta tek kada jeprocurio do medija i privukao pažnju javnosti.”

Zamenik ruskog ministra pravde Mikajl Galperin, koji je vodio delegaciju u dvodnevnoj analizi snimka, rekao je da će nadležni procesuirati čuvare. To će biti “veoma jasan signal o neprihvatljivosti mučenja.”

Sedamnaest zvaničnika, povezanih sa ovim slučajem, uklonjeno je sa posla, uključujući petoricu, koji su uhapšeni, dok se razmatra pritvaranje šestog, dodao je Galperin.

Panel UN-a, koji čine 10 nezavisnih eksperata, pozvao je ruske vlasti da zaštite Makarova i njegovu pravnu zastupnicu Irinu Birjukovu, koja je pobegla iz Rusije, od odmazde.

Rusija se mora “boriti protiv nekažnjivosti mučenja i zlostavljanja, i tako što će visoki vladini zvaničnici javno i nedvosmisleno potvrditi da mučenje neće biti tolerisano“, navodi se u zaključcima panela UN-a.

Eksperti dobijaju “neprekidne i brojne izveštaje, koji ukazuju na manjak brze, nepristrane i efektivne istrage navodnog mučenja i zlostavljanja.”

Oko 600 hiljada građana Rusije se nalazi u skoro hiljadu zatvora i pritvorskih centara, od toga ih četiri hiljade umre godišnje od raznih uzroka. To je, po rečima predsednika panela Jensa Modviga, “jedna od najviših stopa među zemljama članicama Saveta Evrope“.

Komisija UN u zaključcima poziva ruske vlasti da smanje broj smrtno stradalih u zatvorima, uključujući samoubistva, te da istraže svaki slučaj korišćenjem nezavisne forenzičke analize.

Takođe, ruske vlasti moraju da prekinu praksu prisilnog smeštanja ljudi u psihijatrijske ustanove, naročito na anektiranoj teritoriji Krima, te da obustave mučenje političkih suparnika da bi izvukli njihova priznanja, uključujući zatvorenog ukrajinskog redatelja Olega Sencova, koji štrajkuje glađu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG