Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Makron i Putin o Sencovu i Siriji


Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o zatvorenom ukrajinskom filmskom reditelju Olegu Sencovu koji štrajkuje glađu od maja, saopšteno je iz kabineta Makrona.

"Makron je preneo ruskom predsedniku svoju zabrinutosti koje se tiču zdravstvenog stanja Sencova, koje se pogoršava, te da Rusija treba hitno da nađe humanitarno rešenje za ovu situaciju", navodi se u saopštenju.

Sencov, koji kaže da je zatvoren zbog političkih razloga, počeo je štrajk glađu uoči početka Svetskog kupa u fudbalu da bi ukazao na stanje ljudskih prava u Rusiji, javlja Rojters.

Rođaka reditelja je pre dva dana rekla da je dobila pismo od Sencova u kojem navodi da strahuje da mu se bliži kraj. "Situacija je izuzetno loša, katastrofalna. Oleg mi je poslao pismo putem advokata. Skoro da više sam ne može da ustane. Napisao mi je da mu se bliži kraj a nije pomenuo oslobađanje", navela je Natalija Kaplan na Fejsbuku.

Sencov je uhapšen u maju 2014. godine u svojoj kući na Krimu, a optužen je da je organizovao aktivnosti vojne grupe povezane sa ukrajinskim ultranacionalističkim paramilitarnim pokretom "Desni sektor", čiji je jedan od glavnih ciljeva bio uništavanje infrastrukture na Krimu i ugrožavanje proruskih organizacija.

On je 2015. godine u Rusiji osuđen na 20 godina zatvora.

Takođe, dva lidera su razgovarala i o krizi u Siriji.

XS
SM
MD
LG