Dostupni linkovi

Tramp udvostručuje carine na turski čelik i aluminijum


Američki predsednik Donald Tramp najavio je danas da će udvostručiti carine na čelik i aluminijum iz Turske, što je izazvalo dodatni pad turske lire.

Tramp je na Tviteru naveo da odnosi SAD s Turskom "nisu sada dobri".

"Upravo sam odobrio udvostručenje Carina na čelik i aluminijum u pogledu Turske dok njena valuta, turska lira, naglo pada u odnosu na naš veoma snažan dolar! Aluminijum će sada biti na 20 odsto i čelik na 50 odsto", naveo je Tramp.

Turski izvozi u SAD iznosi 9,4 milijardi dolara godišnje a uvoz 8 milijardi.

Turska lira je danas već pala 10 odsto – u jednom trenutku čak i 14 - usled strahovanja investitora oko ekonomske politike predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i sankcija SAD. Posle Trampovog tvita, lira je dodatno pala.

Jedan od okidača skorašnjeg pada valute je sukob sa SAD oko zatvorenog američkog sveštenika u Turskoj koja ga optužuje za špijunažu i terorizam u vezi s pokušajem puča pre dve godine.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas građane da ne brinu posle naglog pada valute, ali ih i pozvao da promene evro, dolare i zlato koje "drže ispod dušeka" u lire.

"To će biti odgovor mog naroda na one koji vode ekonomski rat protiv nas", rekao je Erdogan.

Lira je dodatno pala tokom njegovog govora, javlja AP.

Turska valuta je pala više od 66 odsto od početka godine, što je poskupelo robu u Turskoj, a i uzdrmalo poverenje stranih investitora. Inflacija iznosi skoro 16 odsto.

Vašington traži oslobađanje sveštenika i uveo je finansijske sankcije dvojici turskih ministara, a upozorio je i na moguće dodatne kazne. Sastanak na visokom nivou u sredu u Vašingtonu zvaničnika Turske i SAD o zatvorenom svešteniku nije doneo rešenje.

Investitori su zabrinuti i zbog Erdoganove ekonomske politike. Turski predsednik vrši pritisak na centralnu banku da ne podiže kamatne stope kako bi se nastavilo podsticanje privrednog rasta. On tvrdi da više kamate vode većoj inflaciji, što je u suprotnosti s onim što kaže standardna ekonomska teorija.

Nezavisni analitičari ocenjuju da bi centralna banka trebalo da podigne referentne kamate da obuzda inflaciju i podrži liru.

XS
SM
MD
LG