Dostupni linkovi

Interpol: Za informacije o Asadu obratiti se Crnoj Gori


Interpol

Crnogorski istražitelji raspisali su crvenu potjernicu za bivšim agentom CIA Džozefom Asadom zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije koja je 16. oktobra 2016. planirala da nasilno preuzme vlast, proglasi pobjedu Demokratskog fronta i spriječi ulazak Crne Gore u NATO, saznaje Pobjeda, navodeći da će narednih dana crnogorske vlasti tražiti izručenje Asada.

Radio Slobodna Evropa dobio je odgovor iz sjedišta Interpola u Lyonu u kojem se kaže da su za tu informaciju nadležni organi vlasti u određenoj članici Interpola. Generalni sekretarijat Interpola " ne komentira pojedine slučajeve, osim u posebnim okolnostima i u saglasnosti sa članicom Interpola na koji se slučaj odnosi" piše u odgovoru za Radio Slobodna Evropa.

Crnogorski tužioci sumnjaju da je Asad učestvovao u krivičnom djelu stvaranja kriminalne organizacije na čijem čelu su ruski državljani, agenti GRU, Eduard Širokov i Vladimir Popov.

Svjedočenje američkog državljanina Brajana Skota, bivšeg agenta dovelo je do preokreta i otvorilo vrata za – pokretanje istrage protiv Asada, navodi Pobjeda. Crnogorski istražitelji tražili su saslušanje Asada, ali je on to odbio, pozivajući se na Peti amandman Ustava SAD.

Podsjetimo, na dan izbora u Crnoj Gori 18. oktobra 2016, kako stoji u optužnici, lideri Demokratskog fronta namjeravali su proglasiti pobjedu i spriječiti ulazak Crne Gore u NATO.

Asada se sumnjiči za pokušaj državnog udara koji je namjeravala izvesti kriminalna organizacija na čijem čelu su bili ruski državljani Eduard Širokov i Vladimir Popov.

XS
SM
MD
LG