Dostupni linkovi

MVP Hrvatske: Srbija se treba suočiti s prošlošću


Trg bana Jelačića u Zagrebu
Trg bana Jelačića u Zagrebu

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova ocijenilo je danas da upoređivanje Hrvatske s nacističkom Njemačkom predstavlja "zamjenu teza jer je upravo režim Slobodana Miloševića uz pomoć JNA i dijela hrvatskih i Srba BiH odgovoran za povratak enitčkog čišćenja u Evropi" poslije Drugog svjetskog rata.

Izjave o Hrvatskoj izrečene povodom godišnjice operacije Oluja su "zlonamjerne i potpuno neutemeljene", navodi se u saopćenju u kojem se odbacuje izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je "Hitler želio svijet bez Židova", a da je Hrvatska i njena politika "htjela Hrvatsku bez Srba", stoji u saopćenju.

"Teza da su Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju', izrečena 2018. godine, pokazuje koliko dugačak put Srbija još treba preći u suočavanju s nedavnom prošlošću, svojom ulogom u raspadu bivše države i agresijom na svoje susejde", dodaje se u tekstu.

Hrvatsko ministarstvo je pozvalo Srbiju na "odlučno suočavanje s prošlošću i konstruktivan pristup utemeljen na činjenicama".

Vučić je u prošlu subotu u Bačkoj Palanci, na skupu povodom Dana sjećanja na stradale i izbjegle Srbe tokom "Oluje", rekao da je "Hitler hteo svijet bez Židova", a da je "Hrvatska i njena politika htjela Hrvatsku bez Srba".

Godišnjica Oluje u Hrvatskoj se obilježava kao Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti, a u Srbiji kao dan sjećanja na srpske žrtve.

XS
SM
MD
LG