Dostupni linkovi

Ratni veterani blokirali granični prijelaz Bijača


Demobilisani borci pred Parlamentom Federacije BiH, Sarajevo, 6. avgust 2018
Demobilisani borci pred Parlamentom Federacije BiH, Sarajevo, 6. avgust 2018

Bivši borci, najavili su da će početi blokadu Federacije BIH. U ovim trenucima razilaze se ispred zgrade parlamenta Federacije. Potvrdili su da je blokiran granični prijelaz Bijača, a najavili su i blokadu puta M17 koji koji povezuje granični prijelaz Bosanski Šamac i granični prijelaz GP Doljani, preko Doboja, Zenice, Sarajeva, Mostara i Čapljine.

Prethodno je komisija za usaglašavanje različito usvojenih tekstova Zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica objavila je da će sastati u četvrtak. To je za RSE potvrdio predsjednik Komisije Jasenko Tufekčić. Sjednica, kaže nije mogla biti zakazana ranije zbog obaveza pojedinih članova, ali to, smatra ne bi trebalo predstavljati nikakav problem.

„Ne robujem ultimatumima ni rokovima i želja mi je da imamo prije svega najkvalitetnije rješenje kad je u pitanju predloženi tekst zakona“ kaže Tufekčić.

Naveo je i kako se usaglašavanja mogu kretati samo u okviru onoga što je već usvojeno u Predstavničkom i Domu naroda Federacije BiH.

„Možemo razgovarati samo o tekstovima koji su bili u parlamentarnoj proceduri, koji su je prošli, teo onome što se u njima nalazi. Sve o no što bi se probalo ugurati mimo toga neće piti vode, jer tako ne može ni proceduralno, a i protivzakonito i protivustavno je“rekao je Tufekčić.

Početkom naredne sedmice Tufekčić je najavio i sastanak s rukovodstvom oba doma parlamenta, te čelnim ljudima Federacije BiH kako bi se, kaže došlo do najboljeg rješenja i termina za održavanje sjednica koje zahtijevaju demobilisani borci.

Borci su također ranije upozorili da ukoliko ne bude zakazan datum održavanja sjednice Parlamenta na kojoj će biti usvojen jedinstven tekst zakona koji je usvojen u oba doma, ali sa različitim tekstom.

XS
SM
MD
LG