Dostupni linkovi

Uslovi bivših boraca ispunjeni, okončan protest u Sarajevu


Bivši borci Armije Repubike BiH i HVO-a odblokirali su sarajevsku raskrsnicu na Skenderiji nakon što su nekoliko sati praktično držali u blokadi saobraćaj u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Nakon što su razgovarali sa pripadnicima specijalne policije, demonstranti su se pomjerili prema Parlamentu Federacije BiH, gdje su protesti jutros i počeli.

Tokom blokade raskrsnice jake policijske snage napravile su kordon kako se demobilisani borci ne bi mogli probiti do Alipašine ulice sto bi značilo potpunu blokadu grada. Protesti nisu nasilni.

„Ogorčen sam zbog ovolikog broja policajaca“, rekao je demobilisani borac iz Zavidovića Asif Mujić.

U međuvremenu je usvojen prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica i to u različitom tekstu u odnosu od onog kojeg je usvojio Predstavnički dom.

"Zato ide na usaglašavanje, poslije čega treba stupiti na snagu, a u primjeni biti od 1. januara 2019. godine. Dakle usvojen je tekst zakona koji je predložila Vlada sa amandmanima koje je prihvatila Vlada i koji su postali sastavni dio zakona" izjavio je za Fenu federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević po usvajanju zakona.

Borci više od godinu dana traže da se uvede borački dodatak, ukine finansiranje velikog broja boračkih udruženja i da se javno objavi borački registar. Prijedlog zakona je prihvaćen 10. jula na sjednici Predstavničkog doma, sa 30-ak amandmana, kako bi se ispunili borački zahtjevi.

Tokom protesta, borci su fizički napali fotoreportere portala Klix.ba i Al Jazeere Balkans, tražeći da ne prave fotografije.

XS
SM
MD
LG