Dostupni linkovi

Marković poručio SPC: Nećemo dozvoliti nepoštovanje države


Duško Marković
Duško Marković

Crnogorski premijer Duško Marković okarakterisao je danas kao vulgarnu posljednju izjavu patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja u vezi sa položajem srpskog naroda i crkve u Crnoj Gori.

Marković je u intervjuu podgoričkim "Dnevnim novinama" ponovio stav da su neistiniti navodi patrijarha srpskog o lošem položaju Srba u Crnoj Gori i takvo mišljenje Irineja okarakterisao kao pritisak na zvaničnu Podgoricu uoči donošenja Zakona o vjerskim zajednicama.

Irinej je nedavno izjavio da je "položaj Crkve u Crnoj Gori danas gori nego u vrijeme okupacije Osmanlija", dok je položaj Srba poredio sa njihovim položajem u vrijeme NDH (Nezavisne države Hrvatske).

Takav stav Irineja oštro su osudile državne institucije Crne Gore i značajan dio crnogorske i javnosti u regionu.

"Moraće se prestati sa vulgarnim napadima na državu i njene institucije koji najčešće dolaze nakon tajnih večera sa opozicijom", poručio je crnogorski premijer.

Prema njegovim riječima, Vlada neće dozvoliti nepoštovanje Crne Gore i isti principi moraju da važe i za građanina i za sveštenika.

Marković je kazao da se Crnoj Gori "ne može više osporavati pristup javnim, državnim dobrima, koja koristi Mitropolija crnogorsko-primorska".

XS
SM
MD
LG