Dostupni linkovi

Zimbabve: Broj poginulih u protestima povećan na šest


Broj poginulih u sukobima demonstranata sa policijom i vojskom tokom protesta u Harareu povećan je na šest, nakon što su tri lica podlegla zadobijenim povredama, saopšteno je iz policije.

Portparol policije Čeriti Čaramba izjavila je da je situacija u zemlji, naročito u prestonici, i dalje napeta i da je i dalje neophodna pomoć vojske u pružanju bezbednosti.

UN, EU i Velika Britanija, čija je Zimbabve nekadašnja kolonija, pozvali su na uzdržanost, izrazivši zabrinutost zbog sukoba i nasilja nakon opštih izbora.

Vladajuća partija Zanu-PF osvojila je apsolutnu većinu u prvom glasanju od zbacivanja bivšeg lidera Roberta Mugabea, ali opozicija tvrdi da je Zanu-PF lažirala izbore.

Rezultati predsedničkih izbora još nisu objavljeni iako su oba kandidata, vođa opozicije Nelson Čamisa i aktuelni predsednik Emerson Mnangagva, proglasili pobedu.

Izborna komisija Zimbabvea saopštila je da će večeras u 21.00 objaviti rezultate predsedničkih izbora, pošto su zapadni posmatrači pozvali na njihovo momentalno proglašenje u cilju izbegavanja daljih tenzija.

XS
SM
MD
LG