Dostupni linkovi

Večeras rezultati predsedničkih izbora u Zimbabveu


Izborna komisija Zimbabvea saopštila je da će večeras u 21.00 objaviti rezultate predsedničkih izbora, pošto su zapadni posmatrači pozvali na njihovo momentalno proglašenje u cilju izbegavanja daljih tenzija.

Komisija je pozvala građane da ostanu mirni i osudila jučerašnje nasilje u Harareu u kojem su tri osobe poginule, navodi Asošiejted pres.

Sukobi su izbili kada je vojska tokom protesta opozicije izašla na ulice Hararea, pucala i prebijala demonstrante.

Oni su protestovali pošto je izborna komisija objavila da je vladajuća stranka ZANU-PF osvojila većinu na parlamentarnim izborima, održanim u ponedeljak zajedno sa predsedničkim i lokalnim.

Opozicija strahuje od krađe izbora, dok izborna komisija navodi da nije bilo nepravilnosti na prvim izborima posle odlaska s vlasti dugogodišnjeg predsednika zemlje Roberta Mugabea.

I opozicija i zapadni posmatrači postavljaju pitanje zašto će rezultati predsedničkih izbora biti objavljeni poslednji, kada su ti glasovi prvi prebrojani.

Pobedu na predsedničkim izborima proglasila su oba glavna rivala, predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva i opozicioni lider Nelson Čamiza.

Predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva izjavio je danas da je njegova vlada u kontaktu s liderom opozicije u nastojanju da umanji tenzije posle nasilja do kojeg je u Harareu došlo tokom iščekivanja zvaničnih rezultata predsedničkih izbora.

Mnangagva je na Tviteru naveo da želi "nezavisnu istragu" jučerašnjih sukoba u Harareu i dodao da odgovorni "treba da budu identifikovani i izvedeni pred pravdu", prenosi Asošiejted pres.

Vlada je osudila opoziciju zbog bacanja kamenica i paljenja vatre pošto je izborna komisija objavila da je vladajuća stranka ZANU-PF osvojila većinu na parlamentarnim izborima.

XS
SM
MD
LG